Якщо підтвердиться, що кукурудза з діоксином, якою годували німецьких курей, українського походження, торговельний режим для України суттєво погіршиться.
Про це в коментарі кореспонденту ГолосUA сказав керівник групи експертів Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа.
"В Євросоюзі діє система відстежування походження продуктів, харчових або кормових компонентів, тому встановити джерело не буде складно" — наголосив він. "Однак якщо підтвердиться, що це кукурудза українського походження, то повинні провести розслідування. І що швидше й компетентніше його завершать, то більш упевнено зарубіжні партнери співпрацюватимуть із українськими".
Він також зазначив, що відстежити потрапляння діоксину в рослини дуже важко.
"Також німецька сторона має надати переконливі докази, що забруднена дійсно українська кукурудза. Якщо виявиться, що вона наша, то від цього торговельний режим для нашої країни істотно погіршиться" — додав експерт.
Як відомо, у Німеччині виявили отруту діоксин в яйцях курей, яких годували кукурудзою з України. Німецькі мережі супермаркетів Rewe та Lidl вилучили партії курячих яєць з маркуванням "біо", в яких виявили діоксин. За даними німецького відомства з питань споживачів, зерно кукурудзи українського походження постачалося до господарств щонайменше дев’ятьох німецьких земель. Експерт Німецько-українського об’єднання "Аграрний діалог" Гайнц-³льгельм Штрубенгофф заявив, що нинішнім "діоксиновим скандалом" вже завдано шкоди іміджу України. Водночас, зауважив експерт, необхідно уникнути важких економічних наслідків.
О. Черненко />