ГолосUA
12:15 26/09/2008

Товарообіг між Росією і Україною зріс більш, ніж на третину

Росія посідає одне з провідних місць серед економічних партнерів України. Про це сьогодні заявив міністр економіки України Богдан Данилишин.

«На сьогодні Російська Федерація посідає одне із провідних місць серед основних економічних партнерів України. Частка Росії в загальному обсязі зовнішньої торгівлі України (товари і послуги) становить понад 27%», — він, повідомили у прес-службі міністерства.

За словами керівника економічного відомства, протягом 2008 року зберігалася тенденція зростання обсягів торгівлі товарами між Україною і Російською Федерацією, яка сформувалася в останні роки. 

Так, за даними Держкомстату товарооборот у січні-липні 2008 року становив 22,0 млрд дол.США і зріс на 35,4%. 

За вказаний період експорт товарів до Російської Федерації збільшився у порівнянні з аналогічним періодом 2007 року на 37,7% та становив 9,6 млрд дол.США. Провідними статтями експорту залишалися продукція машинобудування (38,9% від обсягу експорту товарів), металургійної промисловості (25,9%), продовольчі товари (12,1%) та продукція хімічної промисловості (7,6%). За зазначений період зріс експорт машинобудівної (в 1,5 рази) та хімічної галузей (в 1,2 рази). Поставки продовольчих товарів до Росії зросли у 1,6 рази.

Імпорт товарів досяг 12,4 млрд дол.США і збільшився у порівнянні з січнем-липнем 2007 року на 33,7%. Збільшення імпорту відбулося за усіма основними товарними групами, а саме: металургійної продукції – в 1,6 рази, хімічної – в 1,5, машинобудівної і продовольства – в 1,4 рази, енергоносіїв – в 1,2 рази. 

«Продовжує розвиватися також інвестиційна складова українсько-російського економічного співробітництва», — підкреслив Богдан Данилишин. />  
На 645 млн дол.США збільшився обсяг інвестицій в Україну з Російської Федерації у І півріччі 2008 року та становив на кінець періоду – 2106,3 млн дол. США; 

Обсяг інвестицій з України в Російську Федерацію у І півріччі 2008 року становиви 110,5 млн. дол. США;

Крім того, Міністр економіки вважає, що не потрібно акцентувати увагу на проблемних питання двостороннього співробітництва, оскільки зрозуміло, що економіки як України так і Російської Федерації є в певній мірі тотожними у деяких галузях, а українські і російські товари як товари-аналоги складають конкуренцію одне одному, виникають питання доступу товарів на взаємні ринки.

Окремим питанням є проблема доступу на російський ринок м`ясомолочної продукції. На сьогодні для подолання цієї проблеми проводиться постійна робота як Мінагрополітики, так і Мінекономіки. Станом на кінець вересня дозвіл на поставки тваринної продукції мають 12 м`ясо- та 10 молокопереробних підприємств.

Що стосується останніх повідомлень ЗМІ з приводу обмежень експорту у зв`язку із вступом України до СОТ, то під час робочої зустрічі Міністра економіки Богдана Данилишина та Міністра економічного розвитку Росії Ельвіри Набіулліної 12 вересня 2008 року у м. Москві, досягнуто домовленостей про консультативний механізм розгляду цих питань.

«Аналогічних підходів Мінекономіки дотримується у напрямку вступу Росії до СОТ», — резюмував Міністр економіки України Богдан Данилишин.

Читайте также по теме