Даниил Кляхин
14:07 08/01/2011

Третина росіян ставляться з повагою до Леніна — дослідження

 

 

24% росіян вважають, що ідеї першого керівника Радянської держави Володимира Леніна були спотворені його послідовниками.

 

Про це свідчать результати соціологічного дослідження із ставлення росіян до своєї історії, повідомили власному кореспонденту ГолосUA у Москві у Всеросійському центрі з вивчення громадської думки (ВЦИОМ).

 

Оцінюючи роль Леніна в історії Росії, росіяни у більшості випадків вважають, що пам’ять про нього збережеться, але ніхто вже не піде його шляхом (31%). Друга популярна точка зору полягає в тому, що ідеї цього політика були спотворені його послідовниками (24%). Кожен п’ятий схильний думати, що Ленін вивів Радянський Союз на шлях прогресу і справедливості (20%). Майже стільки ж респондентів (19%) вважають, що ця людина намагалася спиратися на кращі помисли, щоб привести людей до світлого майбутнього. А 12 % росіян вважають, що Ленін помилявся у своїх думках щодо революції і комунізму.

 

У 10% випадків росіяни вважають, що Ленін був жорстокою людиною, яка за допомогою насильства намагалася перетворити країну. Водночас 7 % респондентів вважають, що Ленін передбачав майбутню перемогу комунізму, а 6% — що його ідеї і в майбутньому будуть висвітлювати людям дорогу до кращого життя.

 

Чверть опитаних – 25% — вважають, що Володимир Ленін буде залишатися в пам’яті людей як засновник радянської держави. 18% опитаних висловили думку, що через півстоліття Ленін буде сприйматися як вождь, для якого на першому місці стояли інтереси трудящих. Значно рідше росіяни заявляють, що про цього діяча будуть згадувати як про великого мислителя, який передбачав майбутнє (8%), або як про жорсткого диктатора (6%). У меншості — ті, хто впевнений, що в пам’яті людей Ленін буде поставати як авантюрист або ж людина, яка не любила і не розуміла Росію (по 3%).

 

34% росіян заявили, що ставляться до Леніна із повагою, 9% відчувають до нього симпатію, 3% – захоплення. Водночас 39% опитаних заявили про своє індиферентне ставлення до вождя світового пролетаріату, а в 6% росіян ця людина викликає неприязнь.

 

Ініціативне всеросійське опитування проведене в 138 населених пунктах. Опитано 1600 чоловік Статистична похибка не перевищує 3,4 відсотка.

 

 

 

Читайте также по теме