ГолосUA
10:24 28/11/2008

Третина українців — за вступ до НАТО

30% українців підтримують вступ нашої країни до Північноатлантичного альянсу. /> Такий же показник мали Словенія, Словакія, Албанія, Болгарія і Хорватія, на момент приєднання до ПДЧ (плану підготовчих дій). Такі дані оприлюднив сьогодні директор інституту трансформації суспільства Олег Соскін та декан факультету соціології КНУ ім. Т.Г. Шевченка Андрій Горбачик під час прес-конференції. За словами О.Соскіна, опитування проводилось у всіх регіонах України (у обласних, районних центрах та селах) в опитуваннях брали участь 2000 респондентів.

«Західна Україна є нашим потужним авангардом і до неї починає підтягуватись Центральна Україна. У Західній Україні прихильники НАТО становлять понад 2/3 населення»- зазначив експерт.

За інформацією А.Горбачика,необхідність приєднання до ПДЧ підтримали 32% респондентів і 36% вважають, що вступ до НАТО допоможе Україні приєднатися до ЄС. Втім фахівець відзначив, що понад 80% населення вважає, що питання вступу до НАТО повинно розглядатись на референдумі. І якби цей референдум провели у найближчі вихідні, то у східноукраїнських областях проголосували б «за» 16% населення, у центральних — 28%, і західних — 69%.

Крім цього експерти зазначили, що українці наразі готові до змін в країні (зокрема до кадрових готові 50% опитаних). Проте вступ до НАТО та ЄС пріоритетними не вважають.
 
«Першим пріоритетом до змін у країні люди вважають боротьбу з інфляцією(20%), подолання політичної кризи (17%), зниження рівня безробіття і боротьба з корупцією (15%), у той час коли вступ до НАТО складає приблизно 3% із пріоритетних змін»,- зазначив декан Університету.

За його даними приблизно 20% опитаних вважає, що вступ до НАТО стане гарантом територіальної цілісності України. За приєднання до ЄС висловилось 57% респондентів.

 

Читайте также по теме