ГолосUA
07:06 21/01/2010

Троє врятованих на Гаїті українців повернулися на Батьківщину

Троє врятованих — Юрій Шавлюк, Леонід Ярош та Олексій Зеленський, які приїхали на Гаїті для роботи за контрактом, повернулися в Україну.

Троє українців, яких напередодні евакуювали з напівзруйнованого Порт-а-Пренса, повернулися на батьківщину рейсом з Санта-Домінго.

В аеропорту Юрія Шавлюка, Леоніда Яроша та Олексія Зеленського зустрічали родичі та преса.

Представників Міністерства закордонних справ України серед зустрічаючих не було. Дипломати лише зустрічали врятованих робітників у Санта-Домінго і забезпечили їм переліт до Києва через Париж.

Хоча місцезнаходження українців було відомо місії ООН, добратися туди на автомобілі через руйнування і заворушення довго не виходило, а авіацію використовувати не можна було.

Як розповів співробітник компанії “Українські вертольоти” Сергій Гонтарук, який безпосередньо працював над евакуацією співгромадян, українські Мі-8Т — транспортні, і вони надто потужні для того, щоб близько підлітати до гаїтянських будівель. Тому довелося евакуювати людей наземним транспортом, дочекавшись відповідного моменту.

В епіцентрі стихійного лиха залишаться тільки 13 громадян України — екіпажі і обслуговуючий персонал двох Мі-8. Вони продовжать брати участь в операціях ООН щодо усунення наслідків стихії.

Нагадаємо, після звернення до Міністерства закордонних справ України рідних трьох громадян України, які напередодні землетрусу прибули в Гаїті у службових справах, МЗС України терміново почав їх пошуки. Крім того, 17 українських громадян, що перебували на Гаїті під час руйнівного землетрусу, були перевезені з столиці країни Порт-о-Пренс у місто Нассау (Багамські острови).

За матеріалами: “Комсомольська правда в Україні”, “Кореспондент”

 

Читайте также по теме