ГолосUA
23:53 07/02/2010

Це перші вибори, коли від голосування людей мало що залежить — політолог

Президентські вибори-2010 є одними з перших у сучасній історії України, коли від голосування громадян мало що залежить.

Таку думку висловив у коментарі ГолосUA виконавчий директор Центру соціальних досліджень “Софія” Володимир Лупацій.

“Підсумок другого туру вирішує не тільки електоральна активність громадян, але й адміністративний ресурс, суди і таке інше. У цьому сенсі, це одні з перших виборів, коли, так би мовити, від людей вже мало що залежить. Якщо зараз судити за всіма дискусіями, які були і перед першим, і перед другим туром, то це є “розборка” між елітами, з використанням юридичних хитрощів, дір у законодавстві.”, — сказав він.

“За великим рахунком, кампанії у другому турі не було, все звелося до якихось процедурних, адміністративних, бюрократичних перетягуваннях канату”, — наголосив політолог.

За словами В. Лупація, очікуваний об’єм фальсифікацій перевищує рівень розриву між кандидатами, однак брутальні методи фальшування результатів волевиявлення вже “зняті з озброєння”.

В. Лупацій переконаний, що “обидві політичні сили зробили все для того, щоб ці вибори були не ідеальними. Однак порушення робилися, так би мовити, “ у рамках Закону”. В умовах, коли у обох кандидатів “плюс-мінус-паритет”, вмикається програма спецоперації. Все залишається у законодавчому полі, але використовуються адміністративні, фінансові, медійні, юридичні ресурси, котрі є у обох кандидатів”.

“Це є інсайдерською інформацією, але, по факту, будуть помітні такі прояви. Тобто, будуть наявні прояви оскарження результатів”, — висловив переконання Володимир Лупацій.

І. Носальська

 

 

Читайте также по теме