ГолосUA
17:52 11/02/2010

Центральну площу Леніна в Черкасах не перейменують без громадських слухань

Депутати міської ради Черкас сьогодні розглянули питання щодо перейменування центральної площі Леніна у Соборну.  

Як повідомив кореспонденту ГолосUA начальник управління планування та архітектури Микола Упир, у топонімічну комісію звернулася група депутатів обласної ради із заявою про повернення історичної назви центральній площі міста. На початку ХХ століття площа справді мала назву “Соборна”. Потім її називали “центральною”, а в 1970 році — площею Леніна.

“16 із 24 членів топонімічної комісії проголосували “за” — повідомив Микола Упир. /> Депутати бурхливо сприйняли пропозицію перейменування. Біля будівлі міськвиконкому комуністи влаштували акцію протесту.

Міський голова Черкас Сергій Одарич запевнив, що перейменування площі місту нічого не коштуватиме — карти і таблички міняти не потрібно, бо жодного об’єкта із такою назвою у місті не зареєстровано. Площа Леніна знаходиться на бульварі Шевченка. Раніше там стояв пам’ятник Леніну. Проте у 2008 році його знесли. Одарич також посилався на низку звернень від громадських організацій, депутатів облради, Конгресу молодих учених Черкащини та обласної організації Народного Руху України. Проте комуністи були невблаганні.

“Бачу, що зараз ми нічого не вирішимо. Тож пропоную дати доручення департаменту містобудування та архітектури провести громадські слухання з цього питання і розглянути його на засіданні архітектурної містобудівної ради” — констатував міський голова.  

Після проведення громадських слухань питання перейменування площі Леніна було вирішено повторно винести на розгляд сесії.

В. Середа

 

Читайте также по теме