ГолосUA
09:41 11/01/2009

Ціна газу для України досі невідома, Тимошенко сподівається на поступове підвищення

Після підписання домовленості про міжнародну контрольну комісію, яка стежитиме за транзитом російського газу через її територію, питання ціни на газ для України залишається відкритим, повідомляє «Deutsche Welle». />  

Тепер переговори повинні вестися на вищому рівні, сказав керівник «Нафтогазу України» Олег Дубина в суботу ввечері після повернення до Києва з Москви. «Газпром» заявляє, що готовий продавати блакитне паливо для України за ціною в 450 доларів за тисячу кубометрів. Українська сторона не погоджується з таким підвищенням. Востаннє «Нафтогаз» заявляв, що готовий погодитися на збільшення ціни до 201 долара зі 179,50 доларів, які Україна платила за тисячу кубометрів.
 

Також німецькі експерти говорять про занадто високі вимоги «Газпрому». Ціна 450 доларів за тисячу кубометрів, що запропонував «Газпром» Україні, є зависокою, вважає експерт німецьких радників при українському уряді Фердинанд Павел. Хоча, наголосив він, її цілком можна назвати європейською.
 

За інформацією експерта, вартість газу для ФРН на польсько-німецькому кордоні, становить нині близько 500 доларів за тисячу кубометрів. Однак, слід взяти до уваги, що це – прямий наслідок високих цін на нафту, які були влітку. А отже, різке здешевлення «чорного золота» у вересні-жовтні призведе до зниження ціни на газ приблизно в лютому-березні, прогнозує експерт. У другому півріччі цього року, прогнозує Павел, Європі слід очікувати ціну приблизно на рівні 250-300 доларів за тисячу кубометрів газу.
 

А Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко сподівається на поетапному підвищенні ціни на газ для України протягом трьох років, що базується на положеннях Меморандуму, підписаного 2 жовтня 2008 року між Україною і Росією. Про це вона повідомила на брифінгу у Кабінеті Міністрів за результатами переговорів з Прем’єр-міністром Чеської Республіки Міреком Тополанеком.
 

„Я вірю в те, що Меморандум, який ми підписали з Прем’єр-міністром Російської Федерації 2 жовтня, – це змістовний, а не пустий документ. Я думаю, що спираючись на цей Меморандум, який українська сторона до сьогодні виконувала у повному обсязі, ми підпишемо ту ціну, яка була домовлена. Це значить за три роки поступово, поетапно, пропорційно збільшується з сьогоднішньої ціни до середньоєвропейської і ціна на транзит, і ціна на природний газ»,- наголосила Юлія Тимошенко.

 

Читайте также по теме