ГолосUA
10:50 22/01/2009

Ціна на газ у $360 ставить на межу банкрутства українських експортерів — Акімова

Ціна газу на україно-російському кордоні у 360 доларів за 1 тис. куб. м. на перший квартал 2009 року ставить на межу банкрутства значну кількість вітчизняних підприємств-експортерів.

Про це заявила народний депутат від Партії регіонів, міністр економіки Опозиційного уряду Ірина Акімова в інтерв’ю кореспонденту ГолосUA, даючи оцінку газовій угоді між Україною та Росією.

За її словами те, що Україна перейшла на європейську методику формування ціни на газ безперечно є досягненням, проте в першому кварталі 2009 року стрімке підвищення ціни на газ до 360 доларів за 1 тис. куб. м для вітчизняної промисловості, стане абсолютно шоковим.

“По суті ціна для України становитиме 360 доларів, плюс ПДВ, витрати на транспорт – в результаті ціна для промислових підприємств становитиме приблизно 550 доларів за 1 тис. куб. м. Таким чином ми ставимо на межу банкрутства значну частину наших підприємств-експортерів вже сьогодні. Тому говорити про те, як чудово ми житимемо в 3-4 кварталах, втрачає будь-який сенс”, – пояснила народний депутат.

Як зазначила Ірина Акимова, таке різке підвищення ціни на газ вітчизняна промисловість без адекватних заходів реагування з боку держави може не пережити, але про рішення проблеми шокового підвищення ціни на газ для промисловості, особливо для хімічної галузі, уряд мовчить.

На думку міністра економіки опозиційного уряду, цікаву заяву напередодні зробив міністр палива і енергетики Юрій Продан, де він заявив про те, що може забезпечити промисловим підприємствам продаж газу за середньорічною ціною 228 доларів, але у випадку якщо буде підписаний контракт на певний обсяг постачань і підприємство гарантуватиме покупку всього обсягу протягом року при своєчасній оплаті.

“З одного боку ми говоримо, що коли енергетичні ресурси дорожчають – ми повинні стимулювати реальний сектор до енергозбереження, що у результаті сприятиме підвищенню конкурентоздатності. З іншого боку, ця заява говорить про те, що уряд не збирається стимулювати реальний сектор до економії: якщо ви не купуєте весь обсяг газу, то купуйте газ за ціною 360, а чи будете ви проводити реструктуризацію підприємств, модернізацію – не важливо. Така заява сприймається як своєрідний ультиматум: або ви купуєте весь обсяг по 228 доларів або купуєте газ по потребі, але за поточними цінами” – констатувала Ірина Акімова.

 

Читайте также по теме