ГолосUA
16:02 01/01/2009

Ціна російського газу для України має становити приблизно 210 доларів

Президент України Віктор Ющенко вважає, що ціна російського газу для України у цьому році повинна становити від 204 до 210 доларів за тисячу кубометрів.

Про це йдеться у Заяві глави держави щодо українсько-російських газотранспортних переговорів, яку він зробив сьогодні.

Для визначення такої вартості Віктор Ющенко взяв за основу розрахункову середню річну ціну газу в Німеччині, а також заяву «Газпрому» проте, що середньозважена ціна російського газу в 2009 році на європейському ринку очікується на рівні 300 доларів. За словами Президента, Україна бере також до уваги пропозицію російської сторони, яка назвала 250 доларів як ціну, яка найбільш відповідала російським інтересам. Таким чином, за розрахунками української сторони, виконаними з урахуванням положень Меморандуму між урядами України й Росії та домовленості про трирічний перехід на європейську ринкову ціну, ціна газу в 2009 році в Україні повинна коливатися від 204 до приблизно 210 доларів,- вважає глава держави.

Крім того, Віктор Ющенко переконаний, що розмір транзиту російського газу територією України повинен бути змінений на суму тих нових витрат, які український транзитер отримає у зв’язку із збільшенням базової ціни на газ. У цьому зв”язку російській стороні запропоновано підійти до перегляду відповідно й тарифів на транспортування газу, — наголошується у Заяві Президента. 

 

Читайте также по теме