ГолосUA
08:30 26/04/2009

Ціни на енергоресурси необхідно підняти в 2-3 рази — Єрмілов

Держава повинна поступово підняти ціни на енергоресурси для населення в два-три рази, вважає голова Національного агентства з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів (НАЕР) Сергій Єрмілов. />  

«Відбувається перехресне субсидування населення за рахунок галузей економіки, котрим сьогодні також необхідна підтримка. Держава не підвищувала цін на електроенергію, тепло, природний газ для населення. А насправді потрібно підняти ціни удвічі-тричі», — заявив С.Єрмілов в інтерв’ю «Дзеркалу тижня».
 

При цьому він наголосив, що перед тим, як піти на такий крок, необхідно визначитися з реалізацією програм зі зниження споживання енергоресурсів і поліпшення екологічних показників.
 

«У Європі це називається соціально-орієнтованою моделлю енергетичної політики, але до неї європейці йшли через іноді дуже жорсткі ринкові методи. Нам якраз і доведеться знайти ту золоту середину, котра нарешті допоможе відійти від соціального популізму, але не допустить іншої крайності — ринкового шоку», — відзначив він.
 

За його словами, цього можна досягти тільки за умови залучення масштабних інвестицій в ефективну модернізацію. Так, у комунальний сектор необхідно інвестувати близько 30 млрд. доларів.
 

Крім того, на думку глави НАЕР, необхідно внести зміни до нормативної бази, починаючи з перегляду ГОСТів, норм, правил, щоб при нових тарифах у ціни закладалися інші нормативи і застосовувалися сучасні технології.

 

Читайте также по теме