ГолосUA
08:22 12/01/2011

Ціни на харчі в Україні подекуди дорожчі, ніж в Європі

 

 

За статистикою, ціни на харчі в Україні зростають.

 

Приміром, оптова ціна білокачанної капусти — 4,25 гривень, кілограм картоплі — від 6-7 гривень. У Польщі ці та інші харчі дешевші – інколи на 30 відсотків.

 

Головна причина зростання цін у цьому сезоні — це неврожай, сказав харківський фермер з майже 20-річним досвідом Сергій Цвєтков. За його прогнозом, далі буде «ще гірше», як мінімум, з картоплею та іншими популярними овочами. “Упродовж трьох років через спеку у мене повністю зник фонд насіння. У моєму господарстві не вистачає води. Загалом у Харківському регіоні немає вже картоплі. Увесь південний схід згорів повністю”, — каже Цвєтков

 

Такий неврожай буває раз на 30-40 років та він тільки загострив проблеми галузі, вважає харківський експерт з аграрних питань Віктор Звєрєв та вказує на проблеми, що впливають на вартість овочів. Наприклад, це дефіцит сховищ, які, принаймні у Харківській області, віддали бізнесу задля складів або вирощування грибів. Крім того – відсутність ринку землі: “Фермерські господарства не можуть гарантовано працювати на землі 5-10 років. Вони живуть одним днем”, — вважає експерт.

 

Високі ціни на овочі не заважають фермерам конкурувати з європейськими через їх “іноді неприродний смак”, запевнив харківський фермер С. Цвєтков. “Я вирощую продукт чистий, хімію майже не використовую. Люди мене знають”, — каже фермер та пропонує державі легко позбутися проблеми дорогих продуктів — ліквідувати систему перепродажу та посередників: “Дехто в Україні це вже зробив. Достатньо рішення місцевої влади про виділення майданчиків у мікрорайонах, де могли б торгувати тільки фермери”, — сказав С. Цвєтков.

 

Але розраховувати на підтримку держави підстав замало. Тому харківський фермер хоче забути свої 20 років у овочівництві та повністю перейти на садівництво.

 

За матеріалами: Німецька хвиля

 

 

 

Читайте также по теме