ГолосUA
08:42 16/03/2010

Ціни взяли високий старт — інфляція росте

Протягом останніх місяців темпи інфляції, всупереч очікуванням її гальмування, різко прискорилися.

Стрибок цін на 6,8% на продукти харчування в січні-лютому вдвічі перевищив середні темпи інфляції. Подорожчання продовольчих товарів, за словами учасників ринку, було викликано підвищенням цін на сировину та паливо, зростанням витрат на оплату праці та емісією гривні. Збереження цих факторів не дозволить втримати низький рівень інфляції, прогнозують експерти.

Якщо в 2008 році ціни підвищилися на 22,3%, то минулого року їх ріст сповільнився майже вдвічі — до 12,3%. Гальмування інфляції пояснювалося падінням зростання номінальних доходів громадян — з 19,5% в 2008 році до 11,6% у минулому. Це дозволяло фахівцям Світового банку сподіватися, що в поточному році інфляція знизиться до 10,6%. Втім, у перші місяці року зростання цін навпаки прискорилося. Споживчі товари та послуги подорожчали в січні на 1,8%, а в лютому — ще на 1,9%. Лідерами подорожчання стали продукти харчування — на 3,2% і 3,5% відповідно. Така незвичайна динаміка може призвести до перегляду прогнозів аналітиків.

"Показник лютого виявився вдвічі більшим від наших очікувань. Якщо висока інфляція збережеться і за підсумками березня, то ми будемо змушені переглядати річні прогнози", — визнав аналітик інфестиційної компанії «Astrum Investments Management» Олексій Блінов.

Оцінюючи причини останнього сплеску інфляції, експерти звертають увагу на несподіване посилення сезонних факторів. "Прискорення темпів зростання цін в останні місяці було шокової реакцією на подорожчання цукру та молочних товарів. Це викликало таку ж цінову динаміку в інших товарних групах", — вважає аналітик інвестиційної компанії «Concorde Capital» Микита Михайличенко.

Подорожчання овочів на 33,7% (за аналогічний період минулого року — лише на 9,2%) керівник групи експертів "Українського клубу аграрного бізнесу" Володимир Лапа пояснює низьким врожаєм минулого року і сильними морозами. "Крім того, що частина врожаю перемерзла та пропозиція товару знизилася, морози завадили виходу на ринок дрібних виробників. Їхнє повернення стабілізує ціни, але очікувати здешевлення можна лише після нового врожаю", — зазначив він.

У перспективі на ціни вплине і курс гривні. Але якщо в 2008-2009 роках ціни підштовхнула вгору девальвація національної валюти, що викликало подорожчання імпортної сировини, то в нинішньому році їх активізація буде викликана стабілізацією курсу гривні. "Стабільний курс активізував бажання експортерів продавати валюту. Тому тепер Нацбанк виходить на ринок для купівлі зайвої іноземної валюти. Завдяки цьому НБУ викидає на ринок гривневу масу, яка надійде в економіку і в найближчі місяці безпосередньо почне стимулювати зростання цін", — прогнозує радник голови правління «Укргазбанку» Олександр Охрименко.

За матеріалами: Коммерсант-Украина

 

Читайте также по теме