ГолосUA
05:02 08/06/2010

Цього року Караїмська кенаса буде відреставрована

У цьогорічному бюджеті міста Києва закладені кошти на реставрацію Караїмська кенаси архітектора Городецького.

Про це у ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту ГолосUA заявив начальник управління охорони архітектурною спадщиною КМДА Руслан Кухаренко.

«У цьому році заклали кошти в бюджет на неї, і нами передбачені кошти на реставрацію цієї будівлі. Ми її не полишимо, тому що вона у гостро аварійному стані», — заявив чиновник.

За його словами, має бути витрачено понад 8 мільйонів гривень, але через відсутність фінансування у попередні роки управління навіть не змогло провести проектні роботи і визначити точну суму коштів. Також він зазначив, що Спілка акторів, яка зараз знаходиться в кенасі за законодавством сама б мала провести роботи з реконструкції, однак будівля була доведена до критичного стану, і управління КМДА вирішило самотужки зайнятися цією роботою.

Чиновник підкреслив, що будівля, яка є унікальною архітектурною спадщиною Києва, знаходиться у гострому аварійному стані. Вздовж всього периметру будівлі були встановлені решітки, щоб ліпнина не обвалювалась на перехожих. Сама будівля ж тріснула майже по всіх сторонах.

Довідка ГолосUA Караїмська кенаса по вулиці Ярославів Вал, 7 зведено 1900 року в ретельно оздоблених формах і деталях мавританського стилю видатним архітектором минулого сторіччя Владиславом Городецьким.

К.Коваленко />  

Читайте также по теме