ГолосUA
12:31 03/10/2010

Цього року Україна може отримати другий транш від МВФ

В цьому році Україна отримала доволі високі шанси на отримання другого траншу від Міжнародного Валютного Фонду.

Таку думку висловив начальник відділу аналізу фінансових ринків «ІнгБанк Україна» Олександр Печерицин, передала прес-служба банку.

«Квартальний моніторинг МВФ у жовтні є надзвичайно важливим для прийняття рішення щодо надання Україна другого траншу кредиту stand-by. З урахуванням готовності /> уряду виконувати вимоги МВФ, ми вважаємо, що ймовірність отримання другого траншу в поточному році є високою», — запевнив експерт.

На думку аналітика, більшість даних параметрів, за якими представники МВФ будуть оцінювати стан виконання вимог Україною, знаходяться нижче порогового значення, проте, на нашу думку, поки неясно, чи змогла уряд виконати вимоги щодо обсягу заборгованості по відшкодування ПДВ і зростання грошової маси. «З урахуванням того, що уряд продемонстрував свою готовність до вжиття заходів, які були необхідні для затвердження нової програми співпраці з МВФ, ми вважаємо, що зараз влада також буде прагнути виконати всі вимоги МВФ», — сказав Печерицин.

Нагадаємо, що як повідомили українські ЗМІ, місія МВФ відвідає Україну в кінці жовтня, щоб перевірити, як країна виконала параметри кредитної програми stand-by на кінець вересня. Г-н Альєр зазначив, що на даний момент виконання програми йде добре, а також повідомив, що в серпні в Україні приїжджала технічна місія МВФ, яка оцінювала акроекономічні параметри, розроблені урядом для розрахунку державного бюджету на 2011 рік. У результаті серпневого візиту, за словами пана Альєра, місія МВФ прийшла до висновку, що макроекономічні показники, передбачені урядом, є реалістичними.

Відповідно до домовленості між Україною і МВФ, майбутній моніторинг торкнеться виконання Україною низки якісних критеріїв ефективності та структурних показників, які в даний час є ключовими індикаторами державної політики. Зокрема, до числа найбільш важливих показників входять: обмеження на загальний дефіцит державного бюджету (47 млрд. грн. на кінець вересня), дефіцит бюджету Нафтогазу (9 млрд. грн.), обсяг боргу, забезпечений державною гарантією (15 млрд. грн.), заборгованість з відшкодування ПДВ (3 млрд. грн.), чистий обсяг міжнародних резервів (18.26 млрд. дол), а також грошова база (224.5 млрд. грн.).

 

Читайте также по теме