ГолосUA
13:40 04/09/2010

Цьогорічний ГОГОЛЬFEST обіцяє стати найбільшою мультикультурою подією року в Україні

Фестиваль сучасного мистецтва ГОГОЛЬFEST, який триватиме з 4 по 12 вересня, має стати найбільш масштабним за усі часи свого існування, в майбутньому претендуючи на чільне місце лідерів світового фестивального руху.

Про це заявили організатори фестивалю, повідомив кореспондент ГолосUA.

„Лише за останній рік ГОГОЛЬFEST отримав широке визнання в Росії, — зазначає ініціатор проведення фестивалю режисер Владислав Троїцький, — Зокрема, наш фестиваль був запрошений до Санкт-Петербургу, Москви і Пермі, де з великим успіхом презентував концерти, вистави і виставки українських митців”. За його словами, в українського фестивалю відкрилися й нові обрії — на Захід. Підтвердженням міжнародного визнання ГОГОЛЬFEST стало отримання Гран-прі – Премії ім. Сергія Курьохіна в галузі сучасного мистецтва «Поп-Механіка», а також запрошення представити ГОГОЛЬFEST у Парижі, Единбурзі, Варшаві, Будапешті.

Не зважаючи на те, що цього року ГОГОЛЬFEST залишився без свого традиційного приміщення – Мистецького Арсеналу, де він проводився від моменту свого заснування, і яке вже стало його головною візитівкою, будуть представлені усі п’ять програм, що їх було заявлено ще в травні цього року. А саме, театральна, музична, візуальна, літературна та кінопрограми, а також майстер-класи, лекції та презентації запрошених митців.  

„Попри скорочену програму, яку довелося переробити через відмову у приміщенні Мистецького Арсеналу, ми доклали усіх можливих зусиль, аби фестиваль зберіг свою освітню спрямованість, яка є ключовим компонентом ГОГОЛЬFEST”, — наголосив співзасновник і голова опікунської ради фестивалю Євген Уткін.  

Цього року основним місцем локації фестивалю стане територія Кіностудії ім. Довженка, де відбуватимуться основні фестивальні події. Серед найцікавих пропозиції : український театральний шоукейс (16 вистав), джазові фестивалі Джаз Коктебель та Jazz in Kyiv, які будуть представлені в рамках музичної програми, проект «Лабораторія сучасної драми» (ЛСД) і ще кілька ко-проектів, тобто спільних проектів із іноземними митцями. За словами В. Троїцького, вони мають стати одним із основних трендів ГОГОЛЬFEST, які в майбутньому будуть представлені в інших країнах.

Також організатори фестивалю планують презентувати пілотний проект – інноваційний навчально-виробничий центр сучасного мистецтва, в якому поєднуватимуться музика, танець, театр, візуальне мистецтво. Такий центр має стати платформою для проведення подальших випусків ГОГОЛЬFEST.

Іще одна цікава новина — цього року ГОГОЛЬFEST уперше співпрацюватиме з Федерацією футболу України. Національна асоціація, яка приймає Євро-2012, розглядає фестиваль як  універсальний майданчик міжнаціонального спілкування. ФФУ сподівається, що цей сучасний мистецький проект може стати одним із базових форматів для задоволення культурних потреб численних гостей турніру, які відвідають нашу країну через два роки.

І. Тимошенко />  

Читайте также по теме