Підвищення акцизів на алкоголь спрямоване не тільки на наповнення бюджету, але і на захист виробників високоякісного вина і кінцевих споживачів спиртного, а також на протидію нелегальному ринку алкоголю.
Про це заявив міністр економіки України Василь Цушко.
«Підвищення акцизних зборів відповідає чотирьом основним цілям. Перша — наповнення бюджету. Друга — захист вітчизняних виробників високоякісних натуральних і марочних вин, конкурентоспроможних на зовнішніх ринках. Третя — боротьба з низькоякісним алкоголем і захист прав споживачів. Четверта — протидія нелегальному ринку сірого спирту та алкоголю, створення перешкод корупційним схемам», — зауважив міністр.
При цьому він розповів, як саме зміна механізму нарахування акцизу на кріплені вина вплине на нелегальний обіг спиртного в країні.
«Вино, яке в народі називають «шмурдяком», кріплять пшеничним спиртом-ректифікатом, у нього додають цукор, — зазначив Цушко. — Однією з найгостріших проблем нашої держави та акцизної політики було те, що на пшеничний спирт для виробництва горілки встановлювався високий акциз. А на спирт для виробництва вина акциз не встановлювався — збір йшов із пляшки. Внаслідок чого виходило, що вартість акцизу з літра спирту для горілки була в кілька десятків разів вища, ніж зі спирту, який закуповується для міцних вин!».
За словами посадовця, наявність двох різних закупівельних цін заохочувала зростання нелегального ринку спирту і нелегального алкоголю.
За матеріалами: Дзеркало тижня />