ГолосUA
06:32 20/10/2009

ЦВК не зможе контролювати джерела надходжень грошей до виборчих фондів кандидатів

Центральна виборча комісія України має право контролювати фінансування виборчих фондів кандидатів у президенти, але не простежити за джерелами надходжень грошових застав.

Про це в ефірі «5 каналу» заявив заступник голови ЦВК Андрій Магера.

За його словами, громадський контроль за виборчим фондом кандидата існує.

«Зокрема, законом про вибори президента чітко визначено, що такі надходження до виборчого фонду повинні формуватися лише за рахунок внесків громадян України, тобто, не іноземців, не осіб без громадянства, не юридичних осіб – наголошую на цьому. Разом з тим виборчий фонд може формуватися за рахунок коштів самого кандидатів», — зазначив посадовець.

Водночас, він визнав, що є механізм, яким політичні партії «обходили та, можливо, обходитимуть цей закон».

«Скажімо, політичні партії також можуть робити внески до виборчих фондів кандидата, якого вони винесли на з’їзді. Простіше кажучи, юридична особа з українським капіталом вносить кошти на рахунок політичної партії, а вона перераховує кошти на рахунок виборчого фонду кандидата. На жаль, така можливість є…», — підсумував А. Магера.

При цьому він зауважив, що закон про вибори чітко не зазначає, яким чином Центральна виборча комісія повинна здійснювати контроль за джерелами надходжень грошової застави, яка нині складає 2,5 мільйони гривень.

«Я думаю, це більше питання до податкової та інших контролюючих органів, навіть, правоохоронних», — зазначив він.

За його словами, «доведенням законності» фінансування грошової заставу може бути рахунок у банку, документи про позику, тощо…

Чиновник підкреслив, що задля усунення таких «прогалин у виборчому законодавстві потрібні зміни у законі».

«Очевидно, треба було б привнести такі зміни в закон «Про вибори президента», які принаймі, не викликали б сумніву в Конституційного Суду України і до рішення якого не буде прикута увага громадськості, як ми це маємо зараз», — припустив А. Магера.

Нагадаємо, що сьогодні КСУ повинен оприлюднити рішення щодо легітимності окремих положень Закону України «Про вибори Президента». За попередньою інформацією п’ять найбільш суперечливих положень закону КСУ визнав неконституційними.

А. Береза

 

Читайте также по теме