ГолосUA
17:26 28/12/2010

ЦВК відмовилась реєструвати групу для проведення всеукраїнського референдуму щодо змін до Конституції

 

 

Центральна виборча комісія відмовилася зареєструвати ініціативну групу для проведення всеукраїнського референдуму з внесення змін до Конституції в частині можливого винесення на всеукраїнський референдум законопроектів з питань податків і питань з дострокового припинення повноважень депутатів Верховної Ради.

 

Про це повідомили у прес-службі ЦВК.

 

20 грудня до Центвиборчкому надійшло подання заступника Гайсинської районної ради Вінницької області від 16 грудня про реєстрацію ініціативної групи. Вивчивши документи, комісія з’ясувала, що 10 грудня в Гайсині за адресою пл. Миру, 1 відбулися збори громадян з питання проведення референдуму.

 

Учасники зборів затвердили пропозицію винести на всеукраїнський референдум питання, які стосуються зміни ст. 74 Конституції — дозвіл проводити референдум з законопроектів про податки, частини 2 і 3 ст. 81 Конституції — можливість дострокового припинення повноважень депутата парламенту за результатами всеукраїнського референдуму.

 

Члени ЦВК прийшли до висновку, що пропоноване ініціаторами питання про зміну ст. 74 не може бути винесено на референдум.

 

«Як таке, що зумовлює порушення частини першої статті 156 Конституції, оскільки передбачає внесення змін до розділу III Конституції (зміни до цього розділу можуть вноситися Радою тільки з ініціативи Президента або мінімум 300 депутатів Ради і затверджуються всеукраїнським референдумом)», — пояснила комісія свою відмову.

 

Крім цього, Центрвиборчком встановила невідповідність документації з проведення зборів встановленим формам.

 

Нагадаємо, у квітні 2009 року ЦВК відмовила у реєстрації ініціативній групі зі збору підписів за референдум з переходу до змішаної пропорційно-мажоритарної системи виборів Ради (50% депутатів обираються за списками політичних партій, і 50% — за списками кандидатів від округів) і повернення до мажоритарної системи на місцевих виборах.

 

За матеріалами: Українські новини

 

/>

 

Читайте также по теме