ГолосUA
08:26 12/01/2010

ЦВК закликала українців негайно перевірити себе у списках виборців

Центральна виборча комісія закликає українців перевірити себе у списках виборців. не чекаючи останнього дня.

Про це сказав у ефірі «5 каналу» заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера, передав кореспондент ГолосUA.

«Звертаючись до виборця, хочу сказати, що якщо запрошення на виборчу дільницю взагалі немає, або існують помилки, виборець повинен. не чекаючи останнього дня, подати на виборчу дільницю відповідну заяву, що полегшить роботу виборчих комісій безпосередньо у день голосування». – наголосив він.  

Представник ЦВК також підкреслив, що за помилки у списках виборців ніхто не хоче брати відповідальність, натомість претензії висловлюються у бік Центральної виборчої комісії.

«Стосовно наявності помилок у списках виборців, я би хотів наголосити на тому, що не ЦВК здійснює попереднє опрацювання матеріалів щодо списків. Вони надходять від органів внутрішніх справ, органів юстиції, державного департаменту виконання покарань та інших. Попередню обробку здійснюють органи Державного реєстру виборців, які розміщені у кожному сільському районі і місті обласного значення. Це сфера повноважень органів місцевого самоврядування і виконавчої влади, які контролюють дуже багато політичних сил. Відповідальність чомусь за це ніхто брати не хоче, але завжди кивають у бік ЦВК», — висловися він.

Андрій Магера також повідомив, що норма про внесення виборців у списки у день голосування існує у Законі, і ЦВК її змінити не може. «На моє глибоке переконання, потрібно було дозволити вносити виборців до списків при наявності документів з Державного реєстру виборців. Однак ЦВК, на жаль, дозволила звертатися з цього питання лише з заявою, і не встановила вимог щодо наявності паспорта громадянина України, чого вимагає Закон. На моє глибоке розчарування. Не має у цих роз’ясненнях і того, що дільнична виборча комісія перевіряє таку заяву за допомогою органу ведення Держреєстру виборців», — наголосив заступник голови ЦВК.

І. Носальська

 

Читайте также по теме