ГолосUA
18:50 08/07/2010

Турне Клінтон країнами СНД було непослідовним, однак корисним -The Washington Post

Турне державного секретаря США Хілларі Клінтон країнами СНД, яке відбулося минулого тижня, не є послідовним політичним кроком Вашингтону щодо східноєвропейськими державами, однак є прикладом корисної дипломатії підбадьорювання.

Так вважає видання The Washington Post.

"Клінтон відвідала держави, про які адміністрація Обами, на думку багатьох, у процесі "перезапуску" відносин із Росією повністю забула і яких стала відверто недооцінювати. Тому на плечах Хіларі лежала серйозна задача — відновити довіру країн СНД", — зазначила газета.

Так, у Грузії держсекретар підтвердила, що США вважають себе "партнером" та "прибічником" Тбілісі і не погоджуються із "окупацією грузинських територій", так само, як із амбіціями Москви на пострадянському просторі. В Польщі Клінтон підписала оновлену угоду щодо ПРО і виступила із промовою про важливість громадянського суспільства; в Україні заявила про готовність до "стратегічного партнерства" з новою владою, не зважаючи на її зближення із Кремлем.

"М’яка тональність, проявлена Клінтон під час турне та її численні підбадьорювання — це, звичайно, корисно, однак, наприклад, у випадку із Азербайджаном, Хіларі відверто перегнула палицю, відмітивши "грандіозний прогрес" у сфері забезпечення прав людини в цій державі. На фоні досі ув’язнених блогерів ця заява звучить, як мінімум, абсурдною та взагалі є незаслуженим схваленням режиму Ільхама Алієва", — наголосила The Washington Post.

За матеріалами: The Washington Post /> Підготувала Л. Дубенко
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/07/06/AR2010070604101.html
 

Читайте также по теме