ГолосUA
14:32 15/01/2010

У 2009 році на ринку нерухомості було мало якісного житла — експерти

Експерти констатують дефіцит якісних об’єктів житлової нерухомості на ринку 2009 року.

Про це на прес-конференції сказав президент Асоціації фахівців з нерухомості Андрій Шульга. /> "2009 року спостерігався невеликий дефіцит пристойного житла. Більшість будівництв зупинилося, ринок приблизно втратив 50% об’єктів, що вводяться в експлуатацію… З погляду того, щоб придбати об’єкт, який відповідав би бажанням покупця, стало сутужніше", — сказав він.

При цьому він зазначив, що через значне скорочення пропозиції на первинному ринку зросла кількість заявок продавців на вторинному ринку.
"Багато власників намагалися позбутися об’єктів нерухомості, і ринок був перевантажений пропозицією, відповідно ринок став не ринком продавця, а ринком покупця", — додав Шульга.

При цьому експерти зазначили, що через перевищення пропозиції над попитом на ринку зросла питома вага заявок щодо продажу житла за реальними, а не демпінговими цінами.

За даними Асоціації фахівців з нерухомості, ринок з кінця 2008 року втратив 40-50% капіталізації, а за деякими сегментами більше ніж 50%, і відновлення обсягів угод почалося в середині 2009.

2009 року спостерігалася така негативна, на думку експертів, тенденція зміни структури ринку, як укладення не тільки прямих угод купівлі-продажу, але й угод з доплатами, обмінів об’єктів нерухомості, але їх частка все-таки була незначною.

За матеріалами «Українських новин»

 

Читайте также по теме