ГолосUA
13:04 18/09/2009

У 2010 році держава відшкодує лише половину ПДВ

У Державній податковій адміністрації цими днями заявили про непричетність до двократного зниження плану по відшкодуванню ПДВ на 2010 рік. Як виявилось, податківці просили збільшити їм плани на третину – до 48 млрд грн., але вище керівництво Мінфіну заклало всього 20,8 млрд грн. Експерти хвилюються, що процес повернення ПДВ затягнеться на роки, що збільшить кількість судових позовів підприємств до держави, а транснаціональні компанії навіть почнуть їхати геть з України.

Вчора заступник директора департаменту з контролю над відшкодуванням ПДВ Державної податкової адміністрації (ДПАУ) Тетяна Гречана заявила, що закладений в проекті держбюджету на 2010 рік план по відшкодуванню ПДВ не відповідає заявці, поданій податковою адміністрацією.

"План не враховує залишки боргу попередніх років по відшкодуванню. Але в цьому напрямі робота ще ведеться, і ми сподіватимемося на краще. Ми просили передбачити в два рази більший об’єм", — заявила вона.

Як зазначалося раніше, в бюджеті 2010 року на відшкодування ПДВ передбачено всього 20,86 млрд грн., що на 15,66 млрд грн. менше, ніж в цьогорічному кошторисі країни.

В I півріччі 2009 року, за даними Держкомстату, об’єм експорту Україною товарів і послуг скоротився на 43,5%, тоді як уряд чекав зростання за підсумками року на 4,7%. /> Втім, не зважаючи на погіршення умов зовнішньої торгівлі, за вісім місяців бізнес заявив до відшкодування ПДВ суму у 37,2 млрд грн. (частково зростання заявок пояснюється девальвацією гривні), що вже вище за річний план в 36,52 млрд грн. Із заявленої суми ДПАУ відкинула фіктивних заявок до відшкодування на 6 млрд грн., виплачено – 24,02 млрд грн. Проте, Уряд вирішив в 2010 році різко скоротити суму відшкодування ПДВ при прогнозованому зростанні експорту товарів і послуг на 9,5%.

За інформацією з ДПАУ, адміністрація подала заявку на відшкодування 48 млрд грн. Ця сума навіть більше запропонованої секретаріатом президента – 45 млрд грн. Податківці неохоче коментують плани на 2010 рік, зазначаючи, що Мінфін не пояснив їх відомству зниження цього показника.

"Відшкодування скорочується не за рахунок експорту, хоча ми і експортно орієнтована країна, а за рахунок зростання внутрішнього ПДВ", — пояснив заступник голови ДПАУ Сергій Лєкарь.

Дехто з чиновників Мінфіну розповів, що об’єми повернення ПДВ розраховувалися на рівні вищого керівництва: "Мабуть, щоб зійшовся баланс бюджету, «порізали» саме цю статтю". Таким чином Кабмін знайшов додаткові прибутки на 25-28 млрд грн.

 Асоціації, що захищають інтереси бізнесу, обурені таким мізерним планом повернення ПДВ. "Раніше рік не повертали податок, тепер буде два. Є підприємства, які вже прошли всі перевірки, їм підтвердили ПДВ, внесли до реєстрів на відшкодування, а казначейство не повертає гроші", — говорить президент Союзу податкових консультантів Леонід Рубаненко.

За його словами, наразі, компанії звертаються до суду і подаватимуть позови і надалі, не зважаючи на те, що в Україні судові рішення не виконуються. За даними Секретаріату президента, на 1 вересня борг держави за невідшкодованому ПДВ склав 4,896 млрд грн. Виконавчий директор Європейської бізнес-асоціації Ганна Дерев’янко запевняє, що компанії-експортери з іноземними інвестиціями (перед 30 такими підприємствами борг з відшкодування складає 1 млрд грн.) вже навіть замислюються про закриття бізнесу в Україні, оскільки постійне вимивання 20% оборотних коштів робить інвестування в країну невигідним.

За матеріалами: «Коммерсант-Украина»

 

Читайте также по теме