“Newsmax.com”
11:59 30/12/2009

У 2010 році Китаю обіцяють кризу, а Венесуелі — переворот

Видання “Newsweek” публікує прогнози можливих подій на міжнародній арені у новому — 2010 році. Зокрема, журналісти очікують на перевороти у Пакистані та Венесуелі, кризу в економічному та політичному житті Китаю і Європи, крах фунту стерлінгів та економічний розквіт Бразилії. 

Нарощування контингенту США у Афганістані буде ефективним кроком, вважають аналітики “Newsweek”. "Коли у 2007-му США вирішили збільшити свій контингент у Іраку, мало хто вірив в успіх даного рішення. Однак поступово ситуація у регіоні стабілізувалася і число нападів на мирних громадян стало потихеньку зменшуватися", — йдеться у публікації. — "Аналогічні дії уряду Обами в Афганістані, скоріше за все, зустрінуть прихильність афганців до американського контингенту".

На другому місці у списку прогнозів журналістів — економічний колапс Китаю. “Легкі гроші перегріли китайські ринки акцій та нерухомості і це розуміють всі, включаючи китайських високопосадовців. Коли ці фінансові бульбашки луснуть (особливо, зважаючи на банківську кризу, торговельні війни та зниження темпів зростання економіки Піднебесної), світом обов’язково прокотиться дестабілізуюча хвиля дефляції”, — вважає видання.  

У Пакистані знову станеться військовий переворот. “Президент Асіф Алі Зардарі немає підтримки ні серед населення, ні у власних міністрів та армії. Водночас пакистанські військові ще менш схильні ніж нинішній режим підкорятися волі Вашингтону, що означає, що у США з’явився ще один незручний партнер по війні у Афганістані”.

Уго Чавес протягом наступного року подібно до пакистанского колеги, на думку видання, втратить всі важелі влади. При цьому на країну очікує небачена гіперінфляція, економічний колапс та розгул злочинності. "Свіже молоко, яловичина та вентилятори стануть предметами розкоші, а звичку щоденно приймати душ Чавес оголосить "буржуйськими примхами", пише журнал. Як наслідок, населення Венесуели припинить підтримувати президента, чим скористаються військові та захоплять владу. 

У Європі національні та релігійні меншини повстануть проти расистської політики влади — наприклад, заборони будувати мінарети у Швейцарії. Особливо гострою ситуація може бути у Франції, де заворушення серед мусульман на руку багатьом політикам.

Проти Ірану будуть запроваджені міжнародні санкції, переконана “ Newsweek, пояснюючи, що режим Ахмадінеджада на даний момент не схильний до переговорів та компромісів. Населенню доведеться здійюванти більшість своїх придбань на чорному ринку, що лише посилить позиції Вартових ісламської революції, які контролюють всю контрабанду у державі.

"Новим Китаєм" стане Бразилія, — вважають експерти газети. У 2010 році інші країни організації БРІК відчутно відстануть від неї за темпами зростанняекономіки. Власне, Росія давно вже зійшла із дистанції: авторитарні тенденції прем’єра Путіна відвернули іноземних інвесторів. Водночас біда Індії та Китаю — у нестабільності її сусудів та перегрітому ринку відповідно. До того ж на Китаю у близькому майбутньому пророкують екологічну катастрофу.

У Великобританії торі отримають "сумнівну перемогу". На думку журналістів, на парламентських виборах консерватори не здобудуть абсолютної більшості голосів і будуть змушені утворити коаліцію із ліберал-демократами, що заважатиме проштовхнути болючі, але необхідні для погашення колосального зовнішнього боргу, заходи. Фунт стерлінгів майже на сто відсотків обвалиться і в країні розпочнеться серйозна рецесія.  

Підгот. Л.Дубенко.

 

Читайте также по теме