ГолосUA
05:04 05/10/2009

У Балкан з’явився шанс стати членами ЄС

Після того як Ірландія сказала своє "так" затвердженню Лісабонського договору, шанси балканських держав на вступ до ЄС суттєво підскочили, передала служба Reuters.

"Результати референдуму, які будуть офіційно опубліковані сьогодні, свідчать, що більше 2\3 ірландців підтримали Лісабонський договір, призначений для реформування ЄС в цілому та посиленню його ролі на міжнародній арені".

"На думку багатьох політиків та експертів, лише після остаточного затвердження та набрання чинності даного договору, Брюссель буде готовий розглядати можливість прийняття до лав союзу нових членів, в тому числі із регіону Балкан".

Reuters відзначила, що країн, бажаючих стати членами Євросоюзу більш ніж достатньо, однак перед всіма ними постала вимога відповідати економічним, політичним та соціальним стандартам союзу. Поки що непогані шанси стати частиною ЄС є у Хорватії. Чорногорія та Албанія вже подали заявки, а Сербія та Боснія планують у найближчому майбутньому це зробити.

"Однак однією з обставин, яка може завадити державам Балкан стати членами союзу — це етнічні конфлікти, які є вже традиційними у даному регіоні та до сих пір недостатньо розвинута економіка цих країн", — наголошується у публікації та зазначається, що брюссельських чиновників занадто занепокоїв нещодавній випадок побиття французького футбольного фана вдень у одному із популярних белградських кафе. Цей інцидент, на їхню думку, свідчить про агресивність та ксенофобію балканських держав в цілому.

Л.Дубенко.

 

Читайте также по теме