ГолосUA
16:01 27/02/2009

У березні на Київ підуть півтори тисячі шахтарів

Всеукраїнську акцію протесту працівників вугільної промисловості оголошено на 25 березня поточного року, до Києва будуть направлені близько 1,5 тисяч осіб.

Як повідомив “Новинар”, таке рішення було прийнято сьогодні, 27 лютого, у Донецьку на всеукраїнській нараді голів первинних організацій Профспілки працівників вугільної промисловості України та Пленумі ЦК профспілки.

Вдатися до проведення акцій протесту працівники вугільної промисловості були змушені через критичну ситуацію у галузі.

Учасники наради прийняли рішення, що 25 березня проходитиме акція протесту в Києві і паралельно у всіх великих шахтарських містах України. Учасники наради зазначили, що акції протесту на місцях необхідно провести для того, щоб гірники могли запитати у чиновників, яка робота ними ведеться на місцях щодо вирішення проблемних питань вугільників.

"На вугільних підприємствах вже зараз немає коштів не тільки на підвищення тарифних ставок й окладів, але й на виплату поточної зарплати. Заборгованість по зарплаті перевищила 1 млрд. гривень", — йдеться у резолюції.

Крім того, в документі зазначено, що "Мінвуглепромом видаються циркуляри, які вимагають скорочення фонду оплати праці, оптимізації чисельності тощо, що зрештою призвело тільки у 2008 році до втрати 17 тисяч робочих місць на підприємствах галузі, на більшості з яких залишається низький рівень оплати праці ".

Як повідомив журналістам після закінчення наради голова ПРУП Турманов, якщо не буде реакції з боку уряду на цю акцію шахтарів, профспілка думатиме про подальші кроки.

"Акція не політична, хоча багато хто пов’язує це з політикою. Почала зростати заборгованість по зарплаті. До акції серйозно готуємося, очікується приїзд до Києва 1,5 тисяч осіб. Шахтарі відгукуються на акцію і кажуть, якщо потрібно ми приїдемо", — заявив глава ПРУП .

 

Читайте также по теме