Ольга Черненко
10:53 10/02/2011

У БЮТ занепокоєні тим, що секретар облради зможе виконувати обов’язки мера до нових виборів

У БЮТ вважають небезпечним прецедентом те, що секретар облради зможе виконувати обов'язки мера до нових виборів.

Про це заявив народний депутат від БЮТ-Батьківщини Володимир Бондаренко в ексклюзивному коментарі кореспонденту ГолосUA.

“Норма про те, що двома третинами депутати обласні можуть звільняти мера є в законі. Вона доповнювалася нормою про те, що замість голови радою могла керувати інша особа. І це могло бути лише 6 місяців, — зазначив він. — А тепер тут інше нововведення. Передбачається виконання таких тимчасових обов'язків секретарем аж до чергових виборів”.

За словами політика, це небезпечний прецедент. “Це означає, що якщо є мери, які обрані від опозиційних сил, отримали унікальну ситуацію. Наприклад, облрада складається практично з “регіоналів”, а мер — представник нашої політсили. І тепер, якщо закон пройде, на його підставі зможуть провести засідання ради і спокійно зможуть призначати виконувачем обов'язків “свого”. І тут ти вже нічого не зробиш — , — додав він.

Нагадаємо, ЗМІ повідомляють, що Кабінет міністрів затвердив законопроект "Про внесення змін до законів "Про місцеве самоврядування" та "Про вибори депутатів ВР, АРК, місцевих рад та сільських, селищних і міських голів", що надає депутатам право двома третинами голосів відправити у відставку мера. Відповідно до запропонованих змін у разі незгоди депутатського корпусу з політикою обраного міського голови, сесія ради отримує право двома третинами голосів висловити йому недовіру і відправити у відставку.

При цьому, в розробленій владою схемою відсутній пункт про обов'язкове проведення позачергових виборів мера у випадку його дострокової відставки. За новим законом обов'язки мера аж до чергових виборів може виконувати секретар ради.

Читайте также по теме