ГолосUA
12:23 16/03/2010

У Черкасах не вистачає коштів на стерилізацію бродячих собак

Щодня 5 днів на тиждень у Черкасах працює спеціальна бригада, яка відловлює бродячих собак. У день комунальники в середньому відловлюють по 5 бездомних тварин, що складає приблизно 100 собак на місяць.

Про це кореспонденту ГолосUA повідомили у КП “Черкаській службі чистоти”.

Як запевнив директор комунального підприємства Олександр Варденський, незабаром у Черкасах працюватиме вже 2 бригади, які ловитимуть “бродяг” 7 днів на тиждень.

“Після потрапляння тварини в притулок, її обстежують лікарі, стерилізують, а потім підшуковують їй нових господарів. У цьому нам допомагають волонтери з громадської організації “Друг”. Годуємо собак за кошти підприємства та всіх небайдужих. Приміром, працівники нічного клубу “Ультра” щодня привозять нам до притулку харчові відходи зі свого закладу” – зазначив Олександр Варденський.

Найважливіше завдання міської влади Черкас – не давати тваринам розмножуватися, і максимально допомогти безпритульним тваринам знайти нових господарів. Адже всіх бродячих собак міста притулок розмістити не може. Цікаво, що з майже 800 собак, яких було відловлено в 2009 році, для 500 із них вдалося знайти нову домівку.

За словами заступника міського голови Андрія Дзюби, найчастіше забирають “бродяг” для охорони своїх об’єктів різні підприємства: будівельні компанії, приватні підприємці та навіть для охорони в’язниці у селі Хутори.

“Останнім часом в багатьох містах України існує справжня проблема з бездомними тваринами. На щастя, в Черкасах ще ніхто не загинув від укусів собак, як це було в інших містах. Однак торік багато ДТП були спричинені саме бродячими тваринами. Це дуже велика проблема, собаки створюють аварії на дорогах. Крім того, за 2009 рік у Черкасах було зафіксовано майже 300 укусів бездомними собаками – це лише ті, що офіційно зареєстровані санстанцією” – наголосив заступник міського голови.

На його думку, оскільки коштів міського бюджету на стерилізацію тварин не вистачає (виділяється 130 – 160 грн. на одну собаку, а треба 500 грн.), єдиний вихід вирішення проблеми з бродячими тваринами в Черкасах – використання досвіду Москви. Там спочатку тварину забирають до притулку, де її оглядають медики, лікують та стерилізують, і далі шукають постійного господаря.

В. Середа

 

Читайте также по теме