ГолосUA
08:55 19/07/2010

У Черкасах підприємцям спростили процедуру отримання дозвільних документів

Міська влада Черкас полегшила роботу підприємцям, спростивши процедуру отримання дозвільних документів на розміщення об’єктів торгівлі. />  
Про це кореспонденту ГолосUA повідомила начальник відділу дизайну, міського середовища та реклами управління планування та архітектури Оксана Поліщук.

За її словами, на останній сесії міськради було ухвалене рішення, за яким скасовано Положення про порядок видачі суб’єктам підприємницької діяльності дозволу на розміщення об’єктів торгівлі та послуг на території Черкас. У документі також чітко регламентовано місця та форми здійснення торгівлі.

Це було рішення, ініційоване міським головою Сергієм Одаричем, задля створення сприятливих умов для роботи бізнесу в обласному центрі, в тому числі – шляхом максимального спрощення процедури збору документів.

“Об’єкти торгівлі сьогодні і так багато збирають дозвільних паперів. До того ж на момент отримання дозволу на торгівлю у підприємцях на руках є ряд документів, згідно з якими – якщо розібратись – можна здійснювати торгівлю. Як-то: право на розміщення торгівельного об’єкту, оренду чи власність земельної ділянки тощо. Приміром, якщо виділяється земельна ділянка під магазин, то, звісно, це вже передбачає торгівлю. Або ж коли підприємець винаймає площу у стаціонарному закладі торгівлі – у тому ж «Кооператорі» чи Будинку торгівлі, які апріорі є торговельними центрами, то додатково отримувати відповідне погодження не є логічним”- переконана О. Поліщук.

Тому з огляду на дублюючі функції, які містив дозвіл на торгівлю, було прийнято рішення про його відміну. Тим самим істотно економиться час і кошти підприємців. Хоча загалом для міського бюджету це була додаткова стаття доходів. Приміром, торік видача таких дозволів поповнила черкаську скарбницю на 175 тисяч гривень.

Аби попередити можливі непорозуміння з податковою, яка донині на етапі реєстрування касового апарату вимагала у підприємців даний документ, міська рада направила до державної податкової адміністрації в Черкаській області та ДПІ у місті Черкаси листи з роз’ясненням щодо нововведенням та проханням не вимагати від підприємців дозвіл на торгівлю. У той же час даним рішенням вперше законодавчо врегульовано загалом торгівлю у Черкасах, виключаючи стихійну. Оскільки у документі чітко визначено де і у якій формі дозволено розміщувати торгівлю.
 

В. Середа
 

Читайте также по теме