Вита Середа
08:02 19/02/2011

У Черкасах проведуть міжнародний конкурс проектів реконструкції центрального бульвару Шевченка

Центральна транспортна артерія Черкас – бульвар Шевченка — може суттєво змінитись. Мерія Черкас ініціює у цьому році проведення міжнародного конкурсу ескізних проектів з реконструкції бульвару Шевченка. Серед обов’язкових умов — збереження алеї зелених насаджень вздовж усього бульвару. 

Про це повідомили в прес-службі Черкаського міськвиконкому, передав кореспондент ГолосUA.

За словами головного архітектора Черкас Миколи Упира, бульвар Шевченка завжди був головною вулицею Черкас і залишається таким у нинішньому генеральному плані міста. Хоча якщо колись за своїми фізичними параметрами він справлявся з навантаженням транспорту, то нині в період «глобальної автомобілізації» бульвар повністю «задихається». 

Міська влада Черкас виступила з ініціативою оголосити міжнародний конкурс, щоб залучити досвід кращих проектантів, спеціалістів з паркової архітектури та дорожнього господарству і зробити бульвар Шевченка затишним для пішоходів та комфортним для водіїв. 

«Бульварна частина зелених насаджень залишиться і основне призначення пішохідної зони – теж. Хоча варто звернути увагу на стан зелених насаджень, аби відновити здорову крону бульвару», – зауважив М. Упир.

Що стосується безпосередньо приїжджої частини, то вона, на думку головного архітектора Черкас, потребує докорінної реконструкції. Зокрема, повної заміни полотна, а також оновлення бордюрних каменів. М. Упир акцентує увагу також на реконструкції пішохідної частини бульвару Шевченка з метою розширення приїжджої частини, не завдаючи при цьому шкоди зеленим насадженням або незручностей для пішоходів. Зокрема, радить ретельніше переглянути архітектурне оточення бульвару: обабіч приїжджої частини – з лівого та правого боку. До речі, відповідні топозйомки вже зроблені. На його думку, враження від бульвару формує також безпосередньо бульварна частина: чим вона покрита, які там стоять лавочки, урни тощо.

«Ми повинні зробити його на сучасному художньому, дизайнерському рівні. Щоб це були, приміром, візерунки чи комбіновані елементи покриття. Також буде передбачено обрамлення для зелених насаджень, прилади паркового освітлення, лави і т.д. у єдиному стилі, притаманному виключно Черкасам, аби це стало своєрідною родзинкою нашого міста. Це те, що ляже в основу завдання програми умов конкурсу, над яким вже працює наше управління», – розповів М. Упир.

Інформація про дату проведення конкурсу та його умови буде викладена в мережу Інтернет, а також максимально поширена через українські та закордонні ЗМІ.

Читайте также по теме