ГолосUA
18:46 02/08/2010

У Черкасах у вересні запрацює спеціальне таксі для людей з особливими потребами

У Черкасах люди з обмеженими фізичними можливостями віднині матимуть своє таксі.

Про це заявив директор департаменту охорони здоров’я та соціальної політики Олег Стадник, передав кореспондент ГолосUA.

Конкурс на право транспортного обслуговування інвалідів відбувся днями в Черкаському міськвиконкомі. Із двох учасників, які подали свої заявки на конкурс, переможцем визнано ТОВ «Наше таксі».

За його словами, інва-таксі – це соціальний проект, що відбувається за сприяння міського голови Сергія Одарича.

«Раніше в Черкасах не було нічого подібного. Інваліди (за можливості) користувались послугами таксі на загальних умовах. Тоді як для людей, прикутим до візка, фактично не існувало можливості їздити транспортом. Оскільки жоден таксопарк в місті не має спеціально обладнаних машин» — пояснив О. Стадник.  

Тому вирішено було за бюджетні кошти встановити на одному з мікроавтобусів спеціальний підйомник, завдяки якому можна було б транспортувати інвалідів-візочників. А от хворим, які зможуть пересуватись без візка, інва-таксі надаватиме легкові авто.

Реалізація соціального проекту інва-таксі здійснюється у рамках загальноміської програми «Турбота». Зокрема, на придбання і обладнання спецпідйомника передбачено виділити з міської казни близько 20 тисяч гривень. Таким чином переможець конкурсу, яким стало ТОВ «Наше таксі», матиме змогу надавати послуги з перевезення усім бажаючим інвалідам (в тому числі – візочникам).

Згідно з умовами проекту особи з обмеженими можливостями сплачуватимуть за послуги інва-таксі половину вартості. Решту – покриватиме міський бюджет. Для цього їм буде відкрито особисті картки, на які щомісяця поступатимуть кошти. Хоча скільки саме адресної допомоги отримуватимуть інваліди на проїзд у спеціальному таксі поки не визначено. Нині триває процедура узгодження списків потенційних клієнтів з числа інвалідів та фінансовою спроможністю бюджету. Орієнтовно, інва-таксі запрацює вже з вересня цього року.

До речі, у Черкасах нині проживає майже шістсот інвалідів-візочників, з яких 207 осіб виявили бажання користуватись послугами інва-таксі. Тобто кожен третій.  

«Кошти виділятимуться щомісяця, але ми будемо слідкувати, як вони використовуються, аби не платити даремно – якщо окремі інваліди не потребують послуг інва-таксі. Адже за інвалідність держава цим людям виділяє відповідне фінансування. Тоді як місто надає цільову допомогу, яка має витрачатись виключно на проїзд» — підсумував О. Стадник.

В. Середа  

 

Читайте также по теме