Вита Середа
09:25 23/11/2010

У Черкасах викрили відразу два конвертаційні центри

 

У Черкасах викрили відразу два конвертаційні центри.

Про це кореспонденту ГолосUA повідомили у прес-службі Державної податкової адміністрації в Черкаській області.

Днями черкаські податківці ліквідували в обласному центрі два конверт-центри. Перший виявили у результаті розслідування кримінальних справ, порушених відносно директора одного із приватних підприємств Черкас. Як з’ясувалося, конвертаційний центр було створено під виглядом реально існуючих чотирьох суб’єктів господарської діяльності, які виконували роль «транзитних» підприємств та безпосередньо переводили кошти в готівку для замовників. Для надання законного вигляду «безтоварним» фінансово – господарським операціям при підготовці податкової звітності до державної податкової інспекції та веденні бухгалтерського обліку організатори центру використовували реквізити та бланки первинних бухгалтерських документів 3 підприємств з ознаками фіктивності, зареєстрованих у Луганську.

Безготівкові грошові кошти, що надходили на розрахункові рахунки «конвертаційного» центру, відкриті у банках Черкас, знімалися та поверталися замовникам разом із пакетом документів, за винятком відсотків у якості винагороди. Відсоток який отримував махінатор за свої «послуги» становив від 5 до 9 % від проконвертованої суми. Протягом 2009 – 2010 років через банківські рахунки підприємств – учасників «конвертаційного» центру було незаконно переведено в готівку близько 65 мільйонів гривень. Постійними клієнтами конвертцентру являлись 10 суб’єктів господарської діяльності Черкаської та Полтавської областей.

Крім того, в Черкасах виявили три суб’єкти господарювання, що входили до складу конвертаційного центра, який проводив протизаконну діяльність з 2009 року.

Організатор вказаного конвертаційного центру надавав послуги підприємствам – клієнтам, які були зареєстровані переважно Черкасах, з формування незаконного податкового кредиту та валових витрат шляхом оформлення документів про виконання робіт та надання послуг, які існували лише на папері. Дані документи останній виготовляв просто за місцем свого безпосереднього проживання.

З метою надання «безтоварним» фінансово – господарським операціям законного вигляду в податковій звітності, що подавалась зловмисником до податкової, відображалися завідомо неправдиві відомості про придбання товарів/робіт/послуг у «фіктивних» СГД. Грошові кошти, що надходили на розрахункові рахунки конвертаційного центру, знімалися через каси банківських установ готівкою та повертались замовникам за винятком відсотків від проконвертованої суми в якості винагороди.

Всього протягом 2009 – 2010 років через банківські рахунки СГД – учасників конвертаційного центру було незаконно переведено в готівку близько 85,6 млн. грн.

Читайте также по теме