ГолосUA
10:51 31/05/2010

У Черкасах влада й підприємці обговорювали розміщення малих архітектурних форм

Питання реформування МАФів у Черкасах посадовці мерії обговорили з приватними підприємцями — власниками кіосків, зупиночних комплексів та торгівельних павільйонів. Причиною для обговорення послужили зміни, які найближчим часом планують запровадити у сфері розміщення малих архітектурних форм у Черкасах. Нині триває процедура зі збирання пропозицій і зауваження до їхньої схеми розміщення.

Про це кореспонденту ГолосUA повідомили у прес-службі міськвиконкому.

За словами начальника відділу дизайну міського середовища та реклами управління планування та архітектури Оксани Поліщук, розміщення малих архітектурних форм у Черкасах донині відбувалось хаотично. Під час створення електронної комплексної схеми МАФів фахівцями «Черкасицивільпроекту» були проінвентаризовані всі кіоски, зупиночні комплекси і павільйони у Черкасах, вивчені наявні документи по кожному з об’єктів.

На думку головного архітектора «Черкасицивільпроекту» Валерія Борця, існуючі МАФи суттєво погіршили зовнішню інфраструктуру міста.

“Більшість таких об’єктів встановлювались без дотримання державних будівельних норм, санітарних, протипожежних та інших вимог, виписаних у відповідних нормативних актах щодо розміщення таких об’єктів. Тож, проаналізувавши ситуацію, було вирішено укласти єдині правила розташування в місті малих архітектурних форм. До речі, при створенні такого збірника брався нижній показник обмежень щодо відстані від існуючих житлових будівель, торговельних та інших об’єктів, перехресть, проїжджої частини тощо. Тобто, аби не запроваджувати занадто радикальних мір. Проте все ж на карті є місця, де взагалі заборонено встановлювати будь-які малі архітектурні форми. Це, зокрема, поблизу історичних, культурних пам’яток, стаціонарних ринків” — пояснив В. Борець.

Під час наради присутні власники окремих МАФів, розташованих у «заборонених» місцях висловлювали побоювання щодо майбутнього свого бізнесу, який зазнає збитків. На що В. Борець зауважив, що для таких кіосків передбачені інші дозволені місця, що також позначено на карті. А вже власник може обирати, де йому в подальшому працювати, узгодивши майбутнє місце під розташування свого павільйону чи ларька з комплексною схемою. Крім цього в подальшому можна зробити паспорт-прив’язку розміщення МАФу відповідно до комплексної схеми, що стане запорукою надійності існування такого об’єкту на період до 5 років.  

Суттєві зауваження розробників стосувались також зовнішнього вигляду існуючих МАФів, переважна більшість яких сьогодні не відповідає естетичним чи архітектурним вимогам. Тому управлінням планування та архітектури було створено збірник типових форм МАФів, рекомендованих замість нинішніх.

Зараз у Черкасах розміщено близько однієї тисячі МАФів, включаючи ті, що розміщені в комплексі із зупинкою громадського транспорту. З них підлягають перенесенню близько трьохсот.

В. Середа />  

Читайте также по теме