Вита Середа
09:02 21/02/2011

У Черкасах взялися за ліквідацію комунальних підприємств

У Черкасах почали ліквідовувати комунальні підприємства.

Про це під час свого брифінгу повідомив міський голова Черкас Сергій Одарич, передав кореспондент ГолосUA.

«Відповідно до закону, мерія не може втручатися в господарську діяльність комунальних підприємств. Але це ненормальна ситуація, коли власник не має впливу на підприємства. Ми сьогодні дуже жорстко по всіх позиціях дивимося на виконання функцій та на корисність та вартість цих функцій. Мене абсолютно не цікавить, хто буде надавати послуги, мене цікавлять дві речі — щоб ця послуга була належної якості, і щоб вона була найдешевшою. Якщо цю послугу може за найнижчу ціну надавати комунальне підприємство, хай надає. Якщо приватна фірма — то хай надає приватна фірма», — розповів С. Одарич.

Він також пояснив, що місто не має вдвічі дорожче міняти лампочки на вулицях міста тільки тому, що цю послугу надає комунальне підприємство.

«Якщо це може зробити приватна фірма вдвічі дешевше, то хай зробить. Я вдвічі менше витрачу з міського бюджету і зможу їх спрямувати на щось інше. Тому і відбувається перегляд усіх функцій і всіх робіт комунальних підприємств», — пояснив мер. Відповідаючи на запитання про ліквідацію комунальних підприємств, він сказав, що тут важливе значення має конкуренція.

«Я думаю, що тут має своє слово сказати конкуренція. Ми кожного року збільшуємо кількість робіт, які виносимо на відкриті тендери. Кожне комунальне підприємство має право і можливість змагатися за право виконання робіт. Якщо воно виграє таке право, воно лишається на ринку і працює, якщо воно програє, то тоді виникає питання — для чого існувати цьому комунальному підприємству? Упродовж останніх двох років «Медтранс» чітко показало недоцільність свого існування. Вони брали участь у тендерах, намагалися конкурувати, але в силу того, що вони є організаційно неспроможними, не змогли втриматися на ринку. Тому сьогодні вже завершується ліквідація цього підприємства. У цьому році комунальне підприємство «Міськсвітло» не змогло виграти тендер на обслуговування мереж вуличного освітлення. Тому постає питання про подальшу долю цього підприємства. Будемо розглядати», — сказав міський голова Черкас.

Щодо комунальних підприємств-монополістів – «Черкасиводоканалу» і «Черкаситеплокомуненерго», то мер запевнив, що вони залишаться у сфері впливу мерії.

«Хоча мою позицію ви добре знаєте, я вважаю, що нам необхідно все одно в ці підприємства залучати приватний капітал для їхнього розвитку. Я взагалі прихильник оренди або концесії цих підприємств на достатньо довгий термін — років на 10-15. Для того, щоб було вигідно вкласти кошти і ще й отримати якийсь дохід від цієї діяльності. Обидва підприємства є предметом для залучення інвесторів», — підсумував С. Одарич.

Читайте также по теме