ГолосUA
16:12 25/06/2010

У Черкасах забороняли ставити пам’ятник жертвам катувань міліції

Сьогодні в Черкасах відбулася акція пам’яті жертв, закатованих міліцією.

Про це кореспонденту ГолосUA повідомив організатор акції, керівник секретаріату Черкаського обласного осередку Всеукранської молодіжної організації “Демократичний Альянс” Сергій Слинько.

Біля будівлі Головного управління МВС України в Черкаській області учасники акції намагалися поставити символічний пам’ятник і покласти до нього квіти, проте працівники міліції їм забороняли це робити.

Під час акції заступник начальника Управління громадської безпеки та начальник відділу дільничних інспекторів Володимир Тютюнник заборонив встановлювати пам’ятник біля будівлі МВС, мотивуючи це тим, що “люди можуть не так зрозуміти”: “Це не цвинтар і не пагорб слави, щоб сюди покладати квіти. Робіть це в іншому місці”, — сказав В. Тютюнник.

Коли ж активісти спробували поставити символічний пам’ятник навпроти будівлі МВС, то до В. Тютюнника долучилося ще кілька міліціонерів, які почали заважати акції і переконувати учасників забиратися геть. “Але ж по всій Україні сьогодні відбулася ця акція, і ніхто нікому не забороняв встановлювати пам’ятник!”, — зауважила активістка “Демократичного альянсу” Таїсія Плахута. Цей аргумент неабияк здивував міліціонерів і вони припинили тиск на учасників акції.

Після встановлення пам’ятника та покладання до нього квітів, слово було надано черкащанину Олегу Вальку, який розповів, як кілька років тому його катували у відділку міліції — одягали протигаз, закривши в ньому отвір, щоб не проходило повітря, а також били гантелями, замотаними у тканину.

Учасники акції підписали звернення до начальника Головного управління МВС України в Черкаській області Валерія Дернового з проханням надати інформацію щодо жертв катувань в області та провести прес-конференцію на цю тему. Звернення зареєстрували у громадській приймальні. “Відповідь нам пообіцяли надати через місяць”, — повідомила Т. Плахута.

В. Середа />  

Читайте также по теме