Вита Середа
15:52 06/02/2011

У Черкасах зі 100 гривень квартплати тільки 20 йде на утримання будинку

У Черкасах зі 100 гривень, сплачених мешканцем багатоповерхівки, тільки 20 гривень іде на утримання та ремонт будинку.

Про це під час прес-конференції повідомили директори Служб утримання будинків «Соснівська» та «Придніпровська» Олександр Риджаніч та Ігор Работенко, передав кореспондент ГолосUA.

За словами О. Риджаніча, з виплачених громадянином 100 гривень відразу 20% йдуть державі у вигляді ПДВ, ще 34% у вигляді податку на нараховану працівникам СУБу заробітну плату, і в підсумку безпосередньо на утримання і ремонт самого будинку залишається набагато менша кількість коштів – близько 20 гривень зі ста.

«Залишається мізер, який нам треба витратити на все. Кошти з оплати пільг і субсидій йдуть вкрай неритмічно. Скажімо, влітку найкращий час для проведення поточних ремонтів. Але ми одержуємо ці кошти вже тоді, коли дорогоцінний час згаяно. Люди відмовляються від прибирання сходових кліток, тому що їм вигідніше віддати ці гроші безпосередньо на руки виконавцю, а не пропускати через СУБ. Підприємство є юридичною особою, сплачує всі податки, і велика частка цих коштів до нас просто не потрапляє. Для тих же ОСББ залишається більше коштів, бо вони не є платниками ПДВ. Це означає, що за одні і ті ж кошти вони можуть зробити на 20% більше для будинків, аніж СУБ», — сказав І. Работенко.

Нагадаємо, що в Черкасах триває громадське обговорення підвищення у півтора рази тарифу на квартплату.

Читайте также по теме