ГолосUA
11:55 20/01/2009

У Чернігові відбуваються переговори Президентів України та Білорусі

У Чернігові відбувається двостороння зустріч Президента України Віктора Ющенка та Президента Республіки Білорусь Олександра Лукашенка, — повідомили Голос.UA в прес-службі Президента України. />  

«Для мене велика честь привітати Президента Білорусі, і в його особі вітати дружній сусідський народ Білорусі – народ, з яким у нас велике історичне минуле та надзвичайно активне сьогоднішнє життя», – сказав Віктор Ющенко на початку зустрічі.

Президент особливо відзначив важливість для України збереження із Білоруссю добросусідських дружніх відносин високого статусу, з міцними зв’язками.

Глава держави, зокрема, відзначив, що на сьогодні у двосторонніх відносинах двох країн не має жодних серйозних проблем. Натомість В.Ющенко відзначив актуальні питання для обговорення у таких сферах, як енергетика, торгівля, нафтопереробна галузь, транспортна сфера.

Президент України також добре оцінив динаміку торговельних відносин двох країн протягом останнього року, нагадавши, що за рік вона зросла більш ніж на 70 %.

На переконання Віктора Ющенка, це свідчить про значний потенціал, який ще можна оптимізувати у розвитку відносин між державами. «Нам потрібна державна політика як з однієї, так і з іншої сторони», – сказав В.Ющенко.

Президент України окремо відзначив, що за підсумками сьогоднішньої зустрічі сторони матимуть можливість підписати 4 важливі документи міждержавного значення.

Зі свого боку Президент Республіки Білорусь також підкреслив, що між Білоруссю та Україною ніколи не було проблем, у тому числі на рівні так званої «народної» дипломатії, тобто відносин між громадянами наших держав. Він окремо відзначив хороші прикордонні відносини між двома країнами і висловив переконання, що вони й надалі підтримуватимуться на такому ж високому рівні.

Президент Білорусі, окрім того, акцентував увагу на значних зусиллях, що докладаються з боку обох сторін для розвитку регіональних відносин.

О.Лукашенко також погодився зі своїм українським колегою щодо позитивної торговельної динаміки, відзначивши її збалансований характер для обох країн. «Це потрібно нам зберегти – це дуже важливо», – підкреслив він.

Олександр Лукашенко додав, що в ході зустрічі сторони готові обговорити ряд актуальних питань, що потребують вирішення. Йдеться, зокрема, про ряд енергетичних пропозицій.

Говорячи про наслідки світової фінансової кризи на економіку усіх держав, Президент Білорусі наголосив: «Ми повинні з цієї ситуації вийти більш міцними». О.Лукашенко високо оцінив підготовлені до підписання двосторонні документи. Він також запевнив Віктора Ющенка, що Главу Української держави чекають у Мінську з візитом у будь-який зручний для нього час.

 

Читайте также по теме