ГолосUA
13:39 07/07/2009

У червні інфляція різко пішла вгору

Інфляція у червні цього року склала 1,1%, що є третім за величиною показником за всю історію незалежності України.

Про це сьогодні на прес-конференції заявив голова групи радників НБУ Валерій Литвицький.

За його словами, більшою червнева інфляція була тільки у 2000-му та 2007-му роках – 3,7% та 2,2% відповідно.

«Усі інші роки інфляція червня була або меншою, або нуль, або, навіть, дефляція», — зазначив експерт.

«Прискорення було дещо несподіваним, адже у травні інфляція склала 0,5%. Мій власний прогноз на червень був дещо меншим…», — відмітив В. Литвицький.

При цьому він наголосив, що зростання споживчих цін пов’язане саме з рухом адміністративних цін, зокрема, одномоментним підвищенням акцизів на алкоголь, тютюн, комунальних та транспортних тарифів, а також зростанням цін на паливо.

Також Валерій Литвицький спрогнозував значне перевищення запланованої річної інфляції. /> «За півріччя ми маємо вже 8,6%, тому лише теоретично існує можливість мати за рік 9,5%. Цей ліміт ми вже майже вичерпали. Думаю, що цьогорічна інфляція буде менше за рекордні 22,9% 1994 року, але точно буде вищою за 10%. Є можливість, і це можна ставити, як завдання максимум, щоб вона була, якщо не вдвічі, то на 6% меншою ніж минулорічна – 22,3%. Інфляція у 12 – 16% була б певним прогресом для України», — заявив фінансист, наголосивши, що це його особистий прогноз.

Водночас він висловив сподівання на продовження тенденції пониження росту споживчих цін, яке було зафіксоване з початку року у липні.

А. Береза

 

Читайте также по теме