ГолосUA
06:09 01/03/2010

У Чилі від землетрусу постраждало понад 700 осіб

Рятувальники у Чилі знаходять нових і нових жертв землетрусу і цунамі, яких зазнало узбережжя тієї країни від суботи. Як заявив президент країіни Мішель Бачелет, підтверджена смерть понад 700 громадян країни, і це число зростає:

«Остання цифра, яку я маю — 708 загиблих. З них 541 особа у Мауле, 64 у Біо Біо, 103 у інших регіонах. Кількість осіб, які пропали без вісти також зростає. Усі ці цифри, напевне будуть збільшуватися з часом».

Понад триста осіб загинули у портовому місті Констітуціон, де гігантські хвилі змили цілі будинки. Міністр оборони заявив, що ВМС країни не надали вчасно попередження про цунамі. Військові літаки постачають продукти і допомогу у райони відрізані від решти країни розломами землетрусу.

Чилі почала підрахунок руйнівних наслідків смертоносного землетрусу, потужністю у 8,8 балів, тоді як країни Тихоокеанського регіону зітхнули з полегшенням, коли побоювання потужного цунамі не справдилися.

Землетрус, який стався у суботу вранці , в результаті чого загинуло принаймні 300 людей – 90% не встигли вийти з домівок. Є побоювання, що землетрус завдав шкоди у сотні мільярдів доларів. 

Потужна рятувальна операція триває у місті Консепсьон, де був епіцентр землетрусу. Десятки людей і далі перебувають під завалами житлових будинків.

Тим часом, національне телебачення показало кадри, де люди грабували супермаркет у Консепсьон, аж поки не приїхала поліція і не розігнала їх слізним газом. Ситуацію у місті називають критичною.

Водночас, у тихоокеанському регіоні зітхнули з полегшенням по тому, як було скасовано попередження про цунамі, який загрожував кільком країнам.

Японія лишається у стані підвищеної готовності, наказавши 320 тисячам людей евакуюватися з приморських регіонів.  /> Але попередження тепер стали менш серйозними, коли прогнозують хвилі у 2м заввишки, а не у 3 м.

Французька Полінезія та Таїті були серед країн, де пройшли сильні шторми, але про жертви не повідомляється.

Попереджувальні системи по всьому тихоокеанському регіону покращилися від 2004 року, коли індонезійський землетрус спричинив цунамі, в якому загинуло 250 тисяч людей.

За матеріалами Бі-Бі-Сі 
 

Читайте также по теме