ГолосUA
13:26 05/09/2010

У Чорному морі знайшли затонулий радянський підводний човен

На дні Чорного моря в районі міста Варна (Болгарія) виявили затонулий радянський підводний човен "С-34".

Субмарина довжиною близько 70 метрів була знайдена на глибині 35 метрів, її корпус розламаний на дві частини, найімовірніше, у результаті вибуху міни або удару авіабомби, повідомив представник клубу Black Sea Dive Odesos Орлін Цанєв.

Команда водолазів розчистила від донних нашарувань перископ, верхню частину рубки і знаряддя, зробила серію фотознімків та поінформувала про знахідку представників болгарських військово-морських сил,

Історик Атанас Панайотов, що багато років вивчає операції радянських підводних човнів біля берегів Болгарії, підтвердив, що на підставі представлених фотодокументів, піднятих із чорноморського дна, а також архівних даних, можна з великою імовірністю припустити, що виявлена саме "С-34", екіпаж якої налічував 48 людей.

"Первинні дані, які представили водолази Black Sea Dive Odesos, інформація про те, що човен був виявлений у Варненській затоці, робили практично неймовірною гіпотезу про те, що знайдено саме "С-34". По-перше, тому що в затоці немає таких глибин, по-друге, що відповідно до наказу зона патрулювання човна знаходилася в квадраті 22 в районі міста Созополя і тому "С-34" аж ніяк не могла з’явитися в Варненській затоці, по-третє — навіть найбільш відчайдушний командир не ризикнув би під час війни пробратися в затоку, практично повністю забарикадовану мінними загородженнями. Проте трохи пізніше дайвери визнали, що навмисне спотворили координати знахідки, уточнивши, що човен виявлений на відстані 10 кілометрів від зовнішньої межі затоки", — сказав А. Панайотов.

"Наші розрахунки показують, що тіла двох підводників з корабля "С-34 "- старшого помічника командира Віолета Душина і боцмана Флора Терехова, які були виявлені в листопаді 1941 року на березі моря в районі мису Еміне, — цілком могли бути віднесені туди чорноморськими течіями" , — сказав учений.

"Сумніви залишаються і будуть остаточно розсіяні тільки після ретельного дослідження підводного човна, проте зараз вірогідність того, що виявлено радянський підводний човен"С-34", перевищує 50%", — підкреслив А. Панайотов.

За матеріалами: ЛигаБізнесІнформ />  

Читайте также по теме