У дитячих соках та пюре знаходять гідросиметилфурфурол — експерт

У деяких дитячих фруктових соках та пюре, що продаються на українському ринку, знаходять перевищення вмісту небезпечної речовини — гідросиметилфурфуролу.

Про це повідомила заступник директора Центру незалежних споживчих експертиз “Тест” Ніна Кільдій у коментарі кореспонденту ГолосUA.

“Ми робили дослідження фруктових пюре, були і вітчизняні, й імпортні зразки. Головна проблема, яка виникла, була пов'язана з тим, що, коли виготовляють пюре, йде температурна обробка, стерилізація. Якщо її проводити занадто ретельно, то може накопичуватися така небезпечна речовина, як гідроксиметилфурфурол”, — сказала вона.

За словами експерта, у двох з перевірених зразків було знайдено певне перевищення цієї речовини. “У міжнародній практиці вміст гідрксиметилфурфуролу у соках та пюре нормується”, — підкреслила вона. Водночас Н. Кільдій додала, що по безпеці інших зауважень до цієї продукції не було.

При цьому дослідники висловили претензії і до смакових якостей цієї продукції. Головним зауваженням було те, що до складу багатьох з них входив крохмаль.

Довідка ГолосUA: Гідроксиметилфурфурол — речовина, яка утворюється під впливом нагрівання цукру і має канцерогенні властивості.

Читайте также по теме