ГолосUA
18:06 14/05/2010

У дитячому харчуванні не вистачає вітамінів і присутні ГМО – експерт

Вміст вітамінів та інших корисних речовин у дитячих молочних сумішах нерідко не відповідає зазначеному на упаковці, а також в них можна знайти генетично модифіковану сою.

Про це повідомила керівник експертно-аналітичного відділу Центру незалежних споживчих експертиз «Тест» Ніна Кільдій у коментарі кореспонденту ГолосUA.

«Досліджувалися п’ять марок дитячих молочних сумішей, частина — вітчизняні, частина імпортні. У нас були зауваження щодо того, що кількість вітамінів чи мінералів часто не відповідали вказаному на етикетці», — сказала вона.

За словами експерта, вміст вітамінів у сумішах для дітей першого року життя напряму залежить від пори року і виробники це повинні зазначати. «Вміст вітамінів у самому молоці дуже сильно залежить від сезону. Влітку вітамінів буде більше, взимку — менше. Тож неправильно на етикетці вказувати одну конкретну цифру, правильніше зазначати інтервал. І час від часу, хоча би раз на два роки, робити дослідження на вітаміни у власному продукті, щоб вносити якісь зміни у маркування. А то, як правило — розробили одну суміш, по ній зробили дослідження, написали цифри й потім десять років цим користуються», — наголосила Н. Кільдій.

Разом із тим, у суміші, виготовленій із сої, виявилася певна частина генетично модифікованих організмів (ГМО), чого не повинно бути у дитячому харчуванні. «Це не було ніяк позначено на упаковці», — підкреслила вона.

Н. Кільдій також повідомила, що у сухих молочних сумішах для дітей першого року життя не повинні міститись штучні барвники, ароматизатори та консерванти.

І. Носальська />  

Читайте также по теме