ГолосUA
11:04 12/09/2010

У Дніпропетровську відкрили виставку однієї з найстаріших дитячих мультстудій

У Дніпропетровську розпочала роботу виставка «Мультфільми руками дітей» – ескізів і кадрів із мультфільмів, створених руками місцевих юних мультиплікаторів. Вона приурочена до Дня українського кіно.

Як повідомив художній керівник дніпропетровського обласного кіноцентру «Веснянка» Марлен Матус, виставка «Мультфільми руками дітей» складається з трьох частин. Перша частина презентує історію дніпропетровської мультстудіі «Веснянка», друга знайомить глядачів із процесом створення анімації, третя – це власне самі знімальні матеріали: герої і фони фільмів, створених за останнє десятиріччя.

Тут, зокрема, мультики, сюжети яких написані дітьми за мотивами історичних подій та фольклору України: «Легенда про отамана Сірка», «Вертеп прийшов», «Одна калина», «Скарга серця», «Козак Голота», «Моя країна» та інших, ліричних мультфільмів, що розповідають про життя дітей, їхні мрії.

Всі ці та багато інших фільмів, робочі матеріали яких представлені на виставці, демонструвалися за кордоном. Програми фільмів «Веснянки» є в колекціях музеїв кіно Берліна, Парижа, Москви.

За словами Марлена Матуса, «Веснянка» – одна з найстаріших дитячих мультстудій України і Європи, 15 жовтня вона відзначить своє 37-річчя.

За час роботи «Веснянки» фільми, створені юними студійцями, отримали понад сто Всеукраїнських та міжнародних нагород.

У 1992 році в Україні засновано День українського кіно, який відзначається в другу суботу вересня і приурочений до дня народження Олександра Довженка.

За матеріалами: Радіо Свобода 

Читайте также по теме