ГолосUA
15:00 18/05/2010

У дошкільних закладах намагаються виховувати дітей по-європейськи

У дошкільних освітніх закладах України намагаються запровадити європейські інноваційні підходи до виховання дітей.

Про це розповіла завідувач кафедри методики та психології дошкільної та початкової освіти Київського міського педагогічного університету ім. Б.Грінченка Наталія Дятленко в ексклюзивному коментарі кореспонденту ГолосUA.

За її словами, працівники кафедри, яку очолює Н. Дятленко, активно вивчають і намагаються передати досвід європейських колег працівникам українських дошкільних освітніх закладів.

Так, зокрема, зараз широко розповсюджені ранкові зустрічі дітей — тобто «така форма роботи, коли вихователь не просто сідає і займається з дітьми, а дає можливість кожній дитині розповісти, як вона сьогодні почувається, чого вона хоче, що вона знає цікавого, чим вона хоче поділитись».

Також почали широко застосовуватись так звані дошки вибору, які запроваджують протягом 40 хвилин в деяких дошкільних закладах, щоб навчити маленьку дитину приймати рішення.

«Дитина, якій 4-5 років — а вона вже думає, що я зараз буду робити, як я це буду робити, що мені для цієї діяльності потрібно? Зрозуміло, на початковому етапі для неї це дуже й дуже важко, і не завжди це виходить, і нелегко йде цей процес, але ми поступово привчаємо дитину, що вона відповідає за себе, вона має думати, що вона збирається робити, навіщо їй це потрібно робити», — зазначила Н.Дятленко.

Підкреслила педагог і важливість методики привчання дітей до думки, що правило корисно саме їй — таким чином, на її думку, можна буде допомогти вирішенню проблеми із нормами поведінки в Україні.

М.Мамаєва />  

Читайте также по теме