ГолосUA
17:22 15/09/2010

У Франції заборонили паранджу

Французький cенат так само, як і нижня палата парламенту, підтримав законопроект, що забороняє жінкам носити вбрання, яке закриває обличчя. Тепер мають з’ясувати, чи не суперечить це нововведення конституції країни. />  
Національні збори проголосували за відповідний законопроект ще в липні. Увечері у вівторок 14 вересня документ подолав останню процедурну перепону – його схвалили і в Сенаті. Цьому передували бурхливі дискусії — як про міркування безпеки, так і про право жінки на самовизначення і свободу віросповідання. Тепер представники обох палат французького парламенту планують отримати тлумачення Державної ради, чи не суперечить цей закон конституції Франції. Державна рада має ухвалити рішення впродовж місяця.

Закон забороняє появу в громадських місцях людей, закутаних в одяг від голови до п’ят. Хоча це стосується традиційного жіночого одягу мусульманок, зокрема паранджі, у тексті закону містяться  нейтральні формулювання, там немає слів «паранджа», «жінка» чи «мусульманка». На думку авторів законодавчої ініціативи, це допоможе уникнути зайвих юридичних колізій.
 

Документ передбачає покарання для жінок, які з’являтимуться в громадських місцях в одязі, що закриває обличчя. Порушниці, згідно з документом, наражатимуться на штрафні санкції — 150 євро. Водночас чоловікам, які примушуватимуть жінок носити такий одяг, загрожує 30 тисяч євро штрафу й один рік у в’язниці.

З точки зору французького президента Ніколя Саркозі, одяг, що закриває обличчя, є символом пригноблення жінки, що суперечить принципам ґендерної рівності. Прибічники цієї ініціативи пояснюють необхідність такого кроку міркуваннями безпеки й боротьбою з проявами приниження людської гідності. Натомість їхні опоненти застерігають, що внаслідок такої законодавчої новації світоглядна прірва між мусульманами та рештою французького суспільства лише поглибиться.
 

Водночас представники мусульманських громад у Франції остерігаються поширення ісламофобії. За офіційними даними, приблизно дві тисячі жінок у Франції носять такий одяг. Загалом мусульманська громада в цій країні становить понад 5 мільйонів людей.
 

За матеріалами: Німецька хвиля 

Читайте также по теме