ГолосUA
08:45 10/01/2009

У «Газпромі» скаржаться на Ющенка

Українська сторона досі не підписала запропонований Росією міжнародний протокол про створення багатосторонньої комісії з моніторингу транзиту газу через позицію Президента України Віктора Ющенка.

Про це заявив представник «Газпрому» Сергій Купріянов, повідомило радіо «Свобода».

З приводу прибуття європейських спостерігачів до Києва в п’ятницю і початку здійснення ними моніторингу Купріянов сказав: /> «Доти, доки протокол не підписаний всіма сторонами, ці фахівці не мають статусу спостерігачів. При цьому моніторити в Києві їм взагалі нічого. Робота з моніторингу повинна здійснюватися на входах і виходах української газотранспортної системи і на підземних газових сховищах України», – заявив представник «Газпрому».

Нагадаємо, що у п’ятницю відбулася зустріч Президента України Віктора Ющенка, прем’єр-міністра Юлії Тимошенко і прем’єр-міністра Чехії, яка головує в ЄС, Мірека Тополанека.

Протокол про створення моніторингової комісії буде підписаний за умови паритетного представництва в ній українських і російських експертів – про це заявила Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко в Києві журналістам у п’ятницю після завершення переговорів із прем’єр-міністром Чехії Міреком Тополанеком.

Прем’єр нагадала, що раніше українська сторона підписала протокол, запропонований Європейською Комісією, про направлення європейських експертів до України для здійснення моніторингу транзиту газу.

Водночас, за її словами, російська сторона не погодилася з таким варіантом протоколу й запропонувала свій проект відповідного документа.

У свою чергу прем’єр-міністр головуючої в Євросоюзі Чехії Мірек Тополанек зазначив, що європейські експерти здійснюватимуть моніторинг транзиту природного газу на кордоні Росії та України, а також на кордоні України та європейських країн.

9 січня «Газпром» опублікував протокол про створення Міжнародної експертної комісії з контролю за транзитом природного газу через Україну, в якому йдеться, що комісія повинна мати право вільного доступу до документації й об’єктів газотранспортної системи України, а також до підземних запасів газу. Цей документ уже підписаний російською стороною, проте поки не підписаний з боку Єврокомісії та України.

За словами Мірека Тополанека, документ буде підписний після того, як сторони врегулюють технічні деталі контракту.

 

Читайте также по теме