ГолосUA
17:08 27/05/2010

У Гельсінській спілці занепокоєні, що 15 червня Верховна Рада може заборонити мирні зібрання

Влада прагне обмежити права громадян на свободу мирних зібрань і проведення мітингів на законодавчому рівні.

Таку думку висловив член правління Української Гельсінської спілки Володимир Чемерис на прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA.

За його словами, стаття 39 Конституції, що дозволяє проведення мирних зборів і мітингів, зараз не діє і “будь-які акції можуть бути розігнані, або, як кажуть представники міліції, зупинені тільки тому, що вони не подобаються представникам влади і представникам “великого капіталу”. Крім того, зараз зростає ймовірність закріпити таку практику ще й на законодавчому рівні.

“Якщо придушення свободи слова і свободи зібрань, які зараз відбуваються, є не законним, то дуже скоро, а саме 15-17 червня, всі ці дії можуть стати законними, тому що саме в цей час на порядку денному Верховної Ради стоїть друге читання закону про порядок проведення і організацію мітингів і демонстрацій", — заявив В. Чемерис.

Проект цього закону, за його словами, був ухвалений у другому читанні рік тому, автором цього законопроекту був Кабінет міністрів на чолі із Юлією Тимошенко. “Тоді за нього голосували представники БЮТу і НУ-НСу, а Партія Регіонів голосувала проти, а зараз все відбувається із точністю до навпаки”, — зазначив В. Чемерис.

За його словами, прийняття цього документу є не публічним, однак за інформацію від не офіційних джерел, закон значно погіршує “навіть ту практику, яка склалася зараз”. “Наприклад, якщо зараз можна робити повідомлення про початок зібрання буквально за годину, то там встановлюється термін в 4 дні“, — сказав він.

М. Мамаєва />  

Читайте также по теме