ГолосUA
07:52 29/06/2010

У Греції розпочався загальнонаціоналний страйк

В Греції почався загальний страйк працівників державного сектора, включаючи працівників комунальних служб і муніципальних установ, медичний персонал, вчителів і журналістів. Таким чином, державні установи охорони здоров’я обслуговуються сьогодні "аварійним персоналом", випуски новин не виходять в ефір, зупинена підготовка до друку завтрашніх газет. Крім того, по всій країні паралізовано залізничне сполучення, зокрема пасажирське, а також суспільний міський транспорт. Скасовано більше 100 внутрішніх авіарейсів. Страйк торкнувся також поромного сполучення між основною територією Греції і островами в Егейськом морі, популярними у туристів.

Таким чином працівники держсектора мають намір висловити свій протест проти запланованих урядом реформ. Грецькі профспілки особливо незадоволені законопроектами, що передбачають збільшення пенсійного віку і скорочення виплат для звільнених співробітників. Обговорення нового законодавства заплановане на сьогодні. Оскільки партія, що перебуває при владі, володіє чисельною перевагою в грецькому парламенті, очікується, що проекти реформ будуть схвалені.

Нагадаємо, в рамках жорстких заходів зі скорочення дефіциту державного бюджету передбачається скорочення держвитрат, заморожування окладів держслужбовцем, урізування "тринадцятих зарплат", підвищення податків і акцизів". Зокрема, згідно проекту президентського указу про лібералізацію ринку праці в країні, крупним компаніям пропонуються додаткові варіанти скорочення співробітників. Так, компаніям, в яких працюють більше 150 осіб, дозволено щомісячно проводити скорочення 5% чисельності штату (зараз цей поріг встановлений законодавством на рівні 2%). Фірми, де зайнято від 20 до 150 осіб, зможуть звільняти до 6 співробітників в місяць. В той же час компаніям дозволяється попереджати про скорочення за 1-4 місяці, тоді як раніше проінформувати про це співробітника вони повинні були за 24 місяці. />  

За матеріалами: РБК, Associated Press
 

Читайте также по теме