ГолосUA
06:30 05/05/2010

У Греції сьогодні проходить загальнонаціональний страйк

У Греції сьогодні проходить загальнонаціональний страйк — на 24 години закриті аеропорти, перервано рух поромів і потягів, не працюють музеї, включаючи Акрополь.

Участь у загальному страйку беруть і співробітники держустанов, які 5 травня будуть закриті, а також частина персоналу медустанов, не пов’язаних з наданням екстреної допомоги хворим. Вчителі та викладачі вищих навчальних закладів почали страйкувати ще 4 травня, проте 5 травня заняття також проводитися не будуть.

Організатори страйку також закликали власників приватних магазинів взяти участь в акції протесту і не відкривати свої торговельні підприємства 5 травня.

Об 11:00 за місцевим часом у центрі Афін грецькі профспілки збираються провести масовий мітинг. За порядком під час мітингу і запланованого після нього ходи в центрі Афін будуть стежити близько 1500 поліцейських. 1 травня мітинг в Афінах завершився зіткненням демонстрантів-анархістів і поліцейських, які були змушені застосувати сльозогінний газ.

Загальний страйк було оголошено на знак протесту проти плану урізування бюджетних витрат, з виконанням якого країни ЄС пов’язують надання фінансової допомоги Греції. Для отримання кредиту в Греції вже було переглянуте податкове законодавство (у тому числі, підвищений ПДВ), а також було оголошено про скорочення зарплат і пенсій і заморожування зарплат держслужбовців на три роки.

Грецькі профспілки вважають запропоновані урядом Георгіоса Папандреу заходи щодо виходу з кризи несправедливими. Від запропонованих заходів зі скорочення бюджетного дефіциту, зауважили вони, в першу чергу постраждають працівники, а власників великих компаній і фінансистів, винних у кризі, вони не зачеплять.

За матеріалами: Associated Press />  

Читайте также по теме