ГолосUA
14:57 27/04/2010

У Гватемалі почалось виверження вулкану, хмара попелу вже 8 км

У понеділок, 26 квітня, в Гватемалі почав вивергатися вулкан Сантьягіто висотою близько 2,5 км.

Про це повідомили в Національному інституті сейсмології.

Згідно з інформацією, в повітря викидається попіл і пісок, які вітер відносить на північний схід. Фахівці описують виверження як "незвичайне" і "потужне".

Зараз хмара попелу піднялася на висоту до 8,3 тисячі метрів і поширилася на шість департаментів країни. Влада заборонила польоти в радіусі 15 кілометрів від вулкана. У школах трьох департаментів скасовані заняття.

Агентство з протидії надзвичайних ситуацій Гватемали CONRED збільшило рівень тривоги до помаранчевого, вище якого тільки червоний.

Відзначимо, що виверження Сантьягіто, що відбулося в 1929 році, призвело до загибелі 2,5 тисячі людей. Вулкан знаходиться в 206 кілометрах на захід від столиці країни, міста Гватемала.

Нагадаємо, наприкінці березня в Ісландії почав вивергатися вулкан Ейяфьяллайекюль. У середині квітня величезна хмара вулканічного попелу накрила всю Європу, паралізувавши авіасполучення.

За попередніми оцінками, заручниками аеропортів по всьому світу стали майже сім мільйонів пасажирів. Збитки авіакомпаній склали близько семи мільярдів доларів.

Потім активність вулкана знизилася в 10 разів, і вже 22 квітня були відкриті всі європейські аеропорти. Тисячі пасажирів, які протягом майже тижня були заручниками стихії, змогли відправитися додому.

За матеріалами: ТСН.ua

 

Читайте также по теме